Na završni, Hrvatski dan u Hrvatskom Jandrofu mještani i gosti su se zabavljali dugo u noć uz svirku i pjesmu mjesnih grupa. Na festivalu u Slovačkoj iz Hrvatske je gostovao KUD iz Koške kod Osijeka

Posljednjeg vikenda u rujnu u bratislavskoj četvrti Jarovce, odnosno Hrvatskom Jandrofu – selu koje su prije 450 godina nastanili Hrvati, održan je trodnevni, drugi po redu Festival dunavskih zemalja.
Manifestacija je počela otvorenjem izložbe o nastanku i razvoju mjesta Hrvatski Jandrof od dolaska Hrvata pred otomanskom ekspanzijom u područja pred Bečom i Požunom/Bratislavom do danas, o čemu je kompetentno govorio povjesničar dr. Klačka. Izloženi su plakati s povijesnim pregledom, narodne nošnje i nekoliko artefakata iz svakodnevnog života.
U prva dva dana kulturno-umjetnička društva hrvatske manjine sudjelovala su u multikulturnim folklornim programima „ glazbe i plesa nacionalnih manjina“ i kulture podunavskih zemalja, gdje su predstavili lijepe tradicije, od klapske pjesme do tradicijskih pučkih pjesama i plesova. Na festivalu u Slovačkoj iz Hrvatske je gostovao KUD iz Koške kod Osijeka.
Na završni, Hrvatski dan u Hrvatskom Jandrofu mještani i gosti su se zabavljali dugo u noć uz svirku i pjesmu mjesnih grupa. Izložbi i programu festivala nazočili su i vlp Jakša Muljačić i op.min. Ankica Vlašić.
(sk.mvep.hr)

Više