Osnovna zadaća aplikacije Juvo – Home friend jest brinuti se za sigurnost djece. To je pobjednički projekt tima Home Guardians s hrvatskog finala natjecanja Imagine Cup a čini ga dvoje studenata, Matija Srbić i Marija Cestarić

Juvo – Home friend, pobjednički projekt tima Home Guardians s hrvatskog finala natjecanja Imagine Cup održanog u travnju, plasirao se na finalno natjecanje na svjetskoj razini koje će se krajem srpnja održati u Seattleu u SAD-u. Radi se o najvećem i najprestižnijem svjetskom studentskom natjecanju u organizaciji Microsofta u okviru kojeg se studenti natječu u razvijanju inovativnih aplikacija, računalnih igara i rješavanju problema u zajednici.
Hrvatski tim čini dvoje studenata, Matija Srbić i Marija Cestarić. U polufinalu je sudjelovalo 158 timova, a u finale se plasiralo samo njih 35, pri čemu iz centralne istočne Europe sudjeluje 6 timova.
Osnovna zadaća aplikacije Juvo – Home friend jest brinuti se za sigurnost djece, a razvijen je s pomoću Raspberry Pi uređaja koji komunicira s Microsoft Azureom. Inače, razvoj aplikacije Juvo – Home Friend potaknut je činjenicom da djeca u ranoj dobi nisu svjesna opasnosti oko sebe, a samo trenutak nepažnje može završiti tragično.
Aplikacija koja putem senzora dobiva informacije o kretanju djece po kući te približavanju opasnim predmetima roditeljima omogućuje, kako autori naglašavaju, da se opuste i budu potpuno sigurni da se djeci neće ništa dogoditi. Natjecanje se odvija od 26. do 28. srpnja, a najbolji će osvojiti nagradu od 50.000 USD.
(Večernji.hr)