Hrvatski državljani u BiH glasat će 13. i 14. travnja na biralištima u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci koja će biti otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a aktualna savjetnica u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Željana Zovko našla na sedmom mjestu HDZ-ove liste za EU parlament

Hrvatski državljani u BiH glasat će 13. i 14. travnja za Europski parlament na biralištima koja će biti otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a njihovi će se glasovi pribrajati ukupnom broju glasova u RH za stranačke liste koje se ovih dana predaju u Državno izborno povjerenstvo (DIP).
Kako piše Večernji list, hrvatski državljani prvi će put birati dvanaest svojih zastupnika u EU parlament, uoči skorog ulaska zemlje u EU, koji će tamo zastupati interese svojih birača. Hrvati u BiH na taj će se način naći u položaju da utječu i ukazuju na stanje u BiH i na to s čime se sve suočavaju u “zemljama susjedstva” EU.
Birališta će biti otvorena u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci. Birači će svoje demokratsko pravo iskoristiti zaokruživanjem jedne liste i jednog kandidata s te liste, a valjani će biti listići na kojima je zaokružen samo kandidat ili samo lista.
Nevažeći će biti listići na kojima su zaokružene dvije različite liste ili kandidati s dviju različitih lista, a da nijedna lista nije zaokružena.
Svim građanima koji žive u inozemstvu, ali koji maju prebivalište u Hrvatskoj, preporučuje se da se jave najbližem konzularnom uredu i obave prethodnu ili aktivnu registraciju.
Večernji list navodi kako se aktualna savjetnica u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Željana Zovko našla na sedmom mjestu HDZ-ove liste za izbore za Evropski parlament. Zovko je među rijetkim Hrvatima iz BiH koji su kandidirani za EU parlament.
(http://www.klix.ba)