Predsjednica dr. Astrid Freundenstein primila je predstavnike četiri hrvatske udruge – Josipa Begića, predsjednika S.D. Croatia Berlin, Aleksandru Brnetić, predsjednicu AMAC – Deutschland, Franju Husajinu, predsjednika Zajednice hrvatskih nogometnih klubova SR Njemačke (ZHK-Nj) i Ivicu Košaka, predsjednika Hrvatske zajednice Wiesbaden

Ova naša parlamentarna grupa do sada je u svome radu bila okrenuta Hrvatskoj. Drago nam što ste prihvatili naš poziv jer nas zanima civilna djelatnost hrvatskih građana u Njemačkoj, bile su uvodne riječi kojim je dr. Astrid Freundenstein, predsjednica Njemačko-hrvatske parlamentarne grupe Njemačkog parlamenta (Bundestaga), u četvrtak, 16. listopada, pozdravila predstavnike četiri hrvatske udruge – Josipa Begića, predsjednika S.D. Croatia Berlin, Aleksandru Brnetić, predsjednicu AMAC – Deutschland, Franju Husajinu, predsjednika Zajednice hrvatskih nogometnih klubova SR Njemačke (ZHK-Nj) i Ivicu Košaka, predsjednika Hrvatske zajednice Wiesbaden.
Ova je parlamentarna grupa osnovana 2005., a kršćanski demokrat Klaus-Peter Willsch, s dobrim vezama u hrvatskim političkim krugovima, bio je inicijator njenog osnivanja i njen prvi predsjednik. U grupi je 12 članova, a u ovome mandatu ih je sedmoro iz koalicije CDU/CSU, trojica su socijaldemokrata, jedna zastupnica Lijevih (Die Linke) i Zelenih (koalicije Bündnis 90/Die Grünen) Irene Mihalic, čiji je otac Hrvat. Socijaldemokrat Josip Juratović bio je članom i u prvom sastavu. Svi oni, kao i članovi svih ostalih parlamentarnih grupa, a 54 ih je u Bundestagu, redovito se sastaju s parlamentarcima, vladinim predstavnicima i diplomatima druge nacije, a njihova iskustva dobro dođu u provođenju njemačke vanjske politike.
Stoga je zapravo sasvim razumljivo da su nazočni njemački zastupnici – njih četvero, Astrid Freundenstein (CDU/CSU), njeni zamjenici Josip Juratović/SPD i Irene Mihalic/Zeleni te članovi Zastupničkog kluba CDU/CSU-a Heinz Wiese i Klaus-Peter Willsch – od hrvatskih građana htjeli čuti kako se to oni u Njemačkoj bave hrvatskom vanjskom politikom a politika im nije profesija.
Tijekom jednosatnog radnog doručka u „Paul-Löbe-Haus“, koji je počeo u osam ujutro, hrvatski su predstavnici govorili o svojim iskustvima i s hrvatskim i njemačkim i državnim i javnim institucijama.

Tekst: Aleksandra Brnetić

Više