Ovogodišnje Igre okupit će u 16 sportskih disciplina više od 900 natjecatelja iz 31 zemlje svijeta te 150 natjecatelja iz RH

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog svjetskog kongresa te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, u Zagrebu će se od 18. do 22. srpnja održati 4. Hrvatske svjetske igre – amatersko sportsko natjecanje na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijelog svijeta.

Uz već tradicionalan slogan JEDNO JE SRCE, JEDNA JE HRVATSKA, ovogodišnje Igre okupit će najveći broj sudionika do sada – preko 900 natjecatelja iz cijelog svijeta te 150 natjecatelja iz Republike Hrvatske.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je po prvi put organizator Igara, ne krije zadovoljstvo interesom koje su pobudile među mladim Hrvatima diljem svijeta.

-Hrvatske svjetske igre su uistinu poseban događaj koji nas, na najljepši način – kroz sport, kulturu, druženje – povezuje i spaja. Okuplja u jedno – i matičnu domovinu, Hrvate iz Bosne i Hercegovine, hrvatske nacionalne manjine i hrvatsko iseljeništvo. Impresivno je vidjeti koliko s puno ljubavi, bez obzira na prostornu i vremensku udaljenost, naši ljudi, Hrvati raseljeni na 5 kontinenata i njihovi potomci, čuvaju i njeguju svoj hrvatski identitet. Znak je to duboke privrženosti domovini predaka, dokaz da Hrvatsku osjećaju „svojom“, na što uistinu svi možemo biti i jesmo ponosni, kazao je Milas.

Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, koji je suorganizator Igara naglašava:
-Ovo su četvrte Igre, i kao koordinator Igara, uime Hrvatskog svjetskog kongresa, s ponosom mogu reći da su ove igre oborile sve rekorde, kako po broju sudionika tako i po broju država iz kojih oni dolaze. Jer nisu u pitanju samo sportska nadmetanja, već i druženja kako bi jedni druge susreli, domovinu bolje upoznali, i uvjerili se da naša Hrvatska nije uzaludno poznata kao Lijepa Naša, rekao je Sabljo.

Natjecatelji dolaze iz Angole, Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Crne Gore, Čilea, Danske, Ekvadora, Francuske, Hrvatske, Italije, Irske, Kanade, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Paragvaja, Perua, Rumunjske, SAD a, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Tanzanije, Velike Britanije i Venezuele te će nastupiti u 16 sportskih disciplina.

IV. Hrvatske svjetske igre posebne su i po velikom odazivu volontera – studentskih i udruga mladih iz Republike Hrvatske, koji će, kao svojevrsni domaćini, svojim sunarodnjacima iz 31 zemlje svijeta nastojati boravak u domovini predaka učiniti nezaboravnim.

Da su Igre prepoznate kao projekt od nacionalnog interesa, potvrđuje i to da su im punu potporu u realizaciji dali Grad Zagreb, Ministarstvo obrane, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatski olimpijski odbor i drugi.
(Ured)