‘Emilijina vrlo neobična pustolovina’, autorska slikovnica Pike Vončine, te autorska slikovnica ‘Ljubav’ Andree Petrlik Huseinović, uvrštene su u katalog ‘White Ravens’ što ga svake godine objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu

‘Emilijina vrlo neobična pustolovina’, autorska slikovnica Pike Vončine, te autorska slikovnica ‘Ljubav’ Andree Petrlik Huseinović, uvrštene su u katalog ‘White Ravens’ što ga svake godine objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu. Slikovnice će biti izložena na međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni u selekciji od 250 knjiga iz cijeloga svijeta, na štandu Internationale Jugendbibliothek od 25. do 28. ožujka 2013.

Pika Vončina rođena je u Zagreb 1961. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ilustracijom se bavi od završetka studija. Ilustrirala je četrdesetak knjiga za mnoge nakladničke kuće. Ilustrira školske knjige i redovito objavljuje u časopisima. Redovito sudjeluje na Bijenalu ilustracija u Bratislavi (1995., 1997., 1999. i 2001.) i selekciji BIB-a u Japanu (1998. i 2000.). Kao scenografkinja i autorica plakata i programskih knjižica surađuje s kazalištem Mala scena u Zagrebu. Za međunarodni festival profesionalnih kazališta za djecu i mlade ‘Mliječni zub’ oblikovala je plakat, programsku knjižicu i mapu. Kao studentica je 1983. g. dobila Nagradu Rektora Sveučilišta u Zagrebu. Nagradu ‘Grigor Vitez’ dobila je 1999. za knjigu Čudnovate zgode šegrta Hlapića, za koju je uvrštena i na Časnu listu IBBY-ja za 2000. god.
Andrea Petrlik Huseinović rođena je u Zagrebu 1966. godine. Nakon što je završila grafiku na Školi primijenjenih umjetnosti upisuje grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti. U klasi profesora Ante Kuduza diplomirala je 1990. godine. Kao diplomski rad odabrala je likovnu opremu dječje knjige. Od sredine osamdesetih počinje ilustrirati za dječje časopise. Prema ilustracijama iz knjige Medin dom Sunčane Škrinjarić (Kašmir promet, 1998.) HTV je 2000. godine snimio kratki animirani film u tri djela. Osim ilustriranjem za dječje časopise i slikovnice, bavi se oslikavanjem čestitaka. Za Vladu Republike Hrvatske (Ured za ljudska prava) oslikala je 12 čestitaka, svaku na temu jednog članka iz Deklaracije o ljudskim pravima. Berlinska izdavačka kuća Inkognito izdala je 25 čestitaka s njenim ilustracijama, koje se prodaju u 18 zemalja svijeta. Autorska slikovnica Plavo Nebo nastala je tijekom boravka u likovnoj radionici UNESCO-BIB WORKSHOP održanoj u jesen 2001. godine u Bratislavi. Plavo nebo/The Blue Sky je godinu dana bilo među 19 najčitanijih knjiga od ukupno 256 knjiga koje se nalazile u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici.
(Culturenet.hr)