Uz predstave ZKM-a „Pekara Mišmaš” Svetlane Makarovič i “Ružno pače” Ivora Martinića, trećom predstavom iz Hrvatske “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić Mažuranić, festival završava 1. rujna

 

Međunarodni kazališni festival za djecu ‘Mini ljeto’, koje se već petnaest godina održava u Ljubljani u organizaciji Mini Teatra http://www.mini-teater.si,, na svojem petnaestom izdanju pozdravlja ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a ugostit će tri dječje predstave iz Hrvatske.
U subotu, 31. kolovoza, na festivalu će se izvesti predstave Zagrebačkog kazališta mladih, “Pekara Mišmaš” Svetlane Makarovič i “Ružno pače” Ivora Martinića, obje u režiji cijenjenog slovenskog redatelja Roberta Waltla, koji je ujedno i direktor tog ljubljanskog festivala.
“Pekara Mišmaš” prvi put je objavljena 1974., a to je djelo vrlo brzo proglašeno vrhuncem slovenske suvremene književnosti koji čuva odlike živog narodnog pripovijedanja, dok “Ružno pače”, repertoarna predstava ZKM-a, tu poznatu bajku približava suvremenoj publici.
Treća hrvatska predstava na festivalu je “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić Mažuranić, koju mnogi nazivaju hrvatskim Andersenom. Tu priču o dobrodušnom malom šegrtu također je režirao Waltl, a na rasporedu je 1. rujna, kada festival završava.
Od otvaranja, 29. lipnja, na festivalu su izvođene kazališne i lutkarske predstave za djecu ansambala iz Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Belgije te Bosne i Hercegovine.
(Hina)