Na Pozorju će biti izvedene i dvije predstave Miroslava Krleže – “Vučjak u produkciji HNK iz Zagreba, te “Kristofor Kolumbo” u izvođenju ZKM -a. I to, „Kristofor Kolumbo“ u Pozorištu mladih 28. svibnja i „Vučjak“ u Srpskom narodnom pozorištu 2. lipnja

Jubilarno, 60. Sterijino pozorje u Novom Sadu predstavlja od 26. svibnja do 3. lipnja novi pregled domaćeg dramskog stvaralaštva i kazališne produkcije, kojim selektorica Marina Milivojević Mađarev ujedno postavlja i pitanje sudbine dramskog pisca u Srbiji, posebno suvremenih autora.
Nakon što je odgledala gotovo sto predstava, Milivojević Mađarev je za natjecateljsku Selekciju nacionalne drame i kazališta odabrala devet, od kojih su dvije zasnovane na suvremenom tumačenju djela Branislava Nušića, kome je bilo posvećeno i 59. Pozorje, povodom 150-godišnjice rođenja. Za program “Krugovi” odabrala je tri predstave iz Slovenije i Hrvatske, također nastale prema djelima klasika iz tih zemalja – Ivana Cankara i Miroslava Krleže. Program
Početak jubilarnog Pozorja u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu bio je u znaku Jovana Sterije Popovića, a nakon prologa koji je u duhu vremeplova osmislio Hadži Zoran Lazin, festival je svečano otvorio dramski umjetnik Predrag Ejdus. Zahvaljujući Jugoslovenskoj kinoteci, publika je vidjela i dokumentarni film Milana Tokina o Steriji Popoviću iz 1956. godine, u režiji Miodraga Nikolića. Izložba “Pozorijanski vremeplov” podsetit će na historijat tog festivala, a postav obuhvaća i izložbe festivalskih plakata, fotografija predstava i časopisa “Scena”, povodom 50-godišnjice njegovog izlaženja.
Na Pozorju će biti izvedene i dvije predstave Miroslava Krleže – “Vučjak”, u režiji Ivice Bulјana i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, te “Kristofor Kolumbo”, u režiji Renea Medvešeka i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).
“Kada budemo vidjeli kako Slovenci danas tretiraju Cankara, a Hrvati Krležu, možda će nam i pozicija Nušića u suvremenom srpskom teatru biti jasnija”, navela je Marina Milivojević Mađarev u obrazloženju selekcije.
Novost 60. Pozorja je to što međunarodni simpozij kazališnih kritičara i teatrologa neće biti održan u festivalskom terminu kako ne bi izgubio na vidljivosti u jubilarnom programu, već je odložen za rujan, a bit će održan u Novom Sadu.
(SEEcult.org)