U crkvi Santa Maria del Popolo, na izložbi „100 Presepi“, između više od 200 izloženih jaslica iz 42 zemlje, je i jedanaest radova hrvatskih autora iz raznih dijelova naše domovine

Uoči došašća u Rimu se svake godine održava izložba jaslica „100 Presepi“ koje pristižu iz cijelog svijeta. U crkvi Santa Maria del Popolo 26. studenoga svečano je otvorena izložba u posebnom ozračju izvanredne jubilarne Godine milosrđa koju će sveti otac papa Franjo proglasiti 8. prosinca, na blagdan Bezgrešnog začeća.
Između više od 200 izloženih jaslica iz 42 zemlje je i jedanaest radova hrvatskih autora iz raznih dijelova naše domovine. Svi radovi svjedoci su tradicije i folklora raznih krajeva svijeta, ali i zajedničke kršćanske kulture.
Dragi Zenko, učitelj iz Zagreba svake godine izradi jedne jaslice za svoju obitelj, a zatim ih kao član Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica izlaže u zagrebačkim izlozima ili na zajedničkim izložbama jaslica. Ove je godine drugi put imao čast i zadovoljstvo predstavljati svoju zemlju na ovoj velikoj izložbi.
Izložba se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i uz pokroviteljstvo Talijanske Biskupske konferencije (CEI), Papinskog vijeća za kulturu, Senata, Zastupničkog doma, premijera, Ministarstva baštine i kulture, Lazio regije, grada Rima i Nacionalne udruge talijanskih općina.
(Narod.hr)

Više