Fizičarka Marina Brozović radi u Laboratoriju za mlaznu propulziju, u skupini koja prati potencijalno ubojite svemirske stijene koje lete prema Zemlji

Ugledni tehnološki časopis Wired donosi priču o hrvatskoj znanstvenici koja ima vrlo odgovoran posao u NASA-i. Naime, Marina Brozović radi u Laboratoriju za mlaznu propulziju, u skupini koja prati potencijalno ubojite svemirske stijene koje lete prema Zemlji. To je kao kontrola leta za Sunčev sustav, objašnjava Brozović.
– Želimo znati orbitu svega što se kreće – kaže fizičarka koja je odrasla u Splitu, gdje se inspirirana serijom Carla Sagana Kozmos počela zanimati za svemir.
Udari asteroida u povijesti Zemlje bilo su iznimno razorni. Postoji ogroman broj predmeta između Marsa i Jupitera koji nekad skrenu sa svojeg uobičajenog puta i krenu prema unutrašnjosti Sunčevog sustava. NASA-in laboratorij bavi se praćenjem takvih prijetnji, svih asteroida u blizini Zemlje s promjerom većim od kilometra, a Brozović procjenjuje da su ih identificirali oko 95 posto. Problem je, piše Wired, u tome što tijelo promjera već oko 50 metara može jedan grad sravniti sa zemljom, a asteroid koji je stvorio probleme ruskom gradu Čeljabinsku nije čak ni došao do tla – eksplodirao je na visini od oko 30.000 metara, snagom 20 do 30 puta većom od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu.
(Večernji.hr)