Seminar i radionicu je osmislio i realizirao dr. sc. Joško Ćaleta, a organizirala ju je Tanja Maleš-Krznar, dugogodišnja voditeljica folklorne skupine Adria Duisburg

U Duisburgu je po drugi put zaredom održan seminar i radionica pod nazivom „Hrvatska vokalna tradicijska kultura“. Tema ovogodišnjeg seminara bila je vokalna tradicijska glazba dinarskog područja. Organizator trodnevne pjevačke radionice, koja se održavala u prostorijama HKM Duisburg, bila je folklorna skupina Adria Duisburg, koja djeluje pod pokroviteljstvom misije i Saveza Hrvata.
Seminar i radionicu je osmislio i realizirao dr. sc. Joško Ćaleta, znanstveni suradnik Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Asistent i organizator ovog zanimljivog susreta bila je Tanja Maleš-Krznar, dugogodišnja voditeljica folklorne skupine Adria Duisburg.
Među 35 polaznika seminara, uz članove Društva, bili su i sudionici iz Düsseldorfa, Gelsenkirchena, Haana, Mülheima a. d. Ruhr te dvije polaznice iz Belgije (Brüssel).
Ovo veselo društvo kojeg su činili mladi (najmlađi sudionik – 12 godina) i stariji (najstariji sudionik – 64 godine) s jednakim je entuzijazmom, veseljem i oduševljenjem pratilo aktivnosti trodnevnog seminara, održanog od 26. do 28. svibnja. U 10 -ak školskih sati polaznici su uspjeli svladati 14 napjeva (muški napjevi, ženski napjevi, solistički napjevi, mješoviti napjevi). Iako je akcent bio na dinarskoj zoni, nekoliko napjeva iz centralne (karlovačko i moslavačko područje) također je bilo dijelom predstavljenog gradiva. S jednakim žarom pjevali su ljubavnu (Ponoć je tako tiha, nema – Mostanje, Karlovac) ili šaljivu rugalicu (Nešto Mari na um pade – Pridraga, Ravni kotari). Pjevanje dinarskog područja je sastavnim dijelom šetanih kola koje je sigurnom rukom predvodila Tanja Maleš-Krznar.
I ove godine polaznike, koji su mu pjesmom zahvalili na gostoprimstvu, velikodušno je ugostio vlasnik Pulp kluba u Duisburgu Drago Oreč.
(TMK)