Hrvatsko veleposlanstvo u Čileu pokriva susjednu Boliviju gdje je Malenica otišla na poziv hrvatske zajednice u gradu Oruro, na zapadu zemlje. U Boliviji živi između 4.000 i 5.000 stanovnika hrvatskog porijekla

Hrvatska želi razviti gospodarsku suradnju s Bolivijom, južnoameričkom zemljom s kojom nema potpisan niti jedan sporazum, rekla je hrvatska veleposlanica Nives Malenica tijekom posjete tamošnjoj hrvatskoj zajednici.
‘Kada uspijemo pronaći zajednički interes razvit ćemo gospodarsku suradnju, i to ondje gdje će postojati institucionalna komunikacija. Primjerice, Hrvatska gospodarska komora (HGK) s komorama u gradovima La Paz, Santa Cruz ili Cochabamba’, rekla je Malenica. ‘Postoje zanimljivi projekti u turizmu, a vidjet ćemo mogućnosti i u drugim područjima’, dodala je.
Hrvatska je 2014. godine izvezla proizvode za 479.184 kune, a uvezla iz Bolivije za 250.851, podatak je Državnog zavoda za statistiku. Bolivija je jedna od najsiromašnijih južnoameričkih zemalja s velikim razlikama između bogatih i siromašnih no ondje se nalaze druge po veličini zalihe plina u Južnoj Americi. Gospodarski rast je iznosio 5,5 posto u 2014. godini, podatak je Svjetske banke.
Hrvatsko veleposlanstvo u Čileu pokriva susjednu Boliviju gdje je Malenica otišla na poziv hrvatske zajednice u gradu Oruro, na zapadu zemlje.
‘Bilo je to emotivno, lijepo i srdačno primanje’, rekla je Malenica.
U Boliviji živi između 4.000 i 5.000 stanovnika hrvatskog porijekla. Evo Morales, prvi indijanski predsjednik, na vlast je došao 2005. i nacionalizirao je energetski sektor, a mandat mu istječe 2019. godine.
‘Zahvaljujući visokim cijenama sirovina, povećanom izvozu ruda i plina te razumnoj makroekonomskoj politici, u Boliviji je prosječan gospodarski rast iznosio 4,9 posto u razdoblju od 2004. i 2014. godine’, navedeno je na internetskoj stranici Svjetske banke.
(tportal.hr)