Hrvatska će na najvažnijem i najvećem festivalu mediteranske pomorske baštine u gradu Seteu u regiji Okcitaniji na jugu Francuske prvi put organizirano predstaviti svoju maritimnu tradiciju

Hrvatska će na najvažnijem i najvećem festivalu mediteranske pomorske baštine u gradu Seteu u regiji Okcitaniji na jugu Francuske od 27. ožujka do 2. travnja prvi put organizirano predstaviti svoju maritimnu tradiciju.
Hrvatska je na poziv domaćina dobila status počasnoga gosta u programu jadranske kulture, a za to predstavljanje odabrana je splitska Udruga za očuvanje hrvatske maritimne baštine Cronaves, koja je u prostorijama Alliance Francaisea u Splitu predstavila projekt.
“Na festivalu će sa svojim brodovima sudjelovati Eko muzej Mošćenička Draga s tradicionalnim kvarnerskim gucom, TZ Maloga Lošinja s lošinjskom regatnom pasarom Primavera, Sveučilište u Zadru s replikom ratnoga broda iz 10. stoljeća Condura Croatica, Udruga lađara Neretve i Udruga za zaštitu neretvanske baštine iz Opuzena s neretvanskom lađom i trupom i Udruga Palagruza iz Komiže sa sandulom Molo Palagruza i pet komiških gundula”, rekao je Plamenko Bavčević,
Uz domaćine Francuze, na festivalu sudjeluju brodovi iz Italije, Španjolske i Hrvatske, a u revijalnom dijelu posade iz Nizozemske, Njemačke, Velike Britanije s velikim jedrenjacima koji su i najveća atrakcija za publiku koja će u tjednu uskrsnih blagdana posjetiti jug Francuske.
Pomorski festival u Seteu, najvećoj ribarskoj sredozemnoj luci, okuplja više od 120 tradicijskih brodova. Održava se svake druge godine, a pokrenut je 2010. i polako preuzima primat mnogo starijem i poznatijem festivalu pomorstva u Brestu.
(Hina)