Program Hrvatska u fokusu bit će prikazan u Art kinu Aleksandar Lifka u razdoblju od 16. do 21. srpnja 

Festival europskog filma Palić održat će se od 15. do 21. srpnja 2017. u Beogradu, a hrvatski filmovi će biti prikazani u okviru posebne selekcije ‘Hrvatska u fokusu’, ali i Glavnog programa te programa ‘Paralele i sudari’.

Publiku očekuju najznačajniji naslovi recentne hrvatske produkcije koju su izazvali pozornost na festivalima i u kinima, počevši od izvrsnog “Ustava Republike Hrvatske” Rajka Grlića, koji će 16. srpnja otvoriti program Hrvatska u fokusu. Zatim, ovogodišnji festivalski hit “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić, koji će biti prikazan i u selekciji Paralele i sudari. Tu je i komedija “Ministarstvo ljubavi” u režiji Pave Marinkovića i filmski prvijenac afirmiranog hrvatskog pisca Pere Kvesića “Dum Spiro Spero”, dokumentarac, one man show, u kojem režiju, scenarij, kameru ali i glazbu – potpisuje jedan čovjek. Bit će prikazan i Goran Nevia Marasovića.

Iz aktualne produkcije hrvatskih kratkih filmova selektor Petar Mitrić odabrao je 4 zanimljiva ostvarenja: “Ježeva kućica” (Eva Cvijanović), “Planemo” (Veljko Popović), “Kokoš” (Una Gunjak) i “Piknik” (Jure Pavlović).

Program Hrvatska u fokusu bit će prikazan u Art kinu Aleksandar Lifka u razdoblju od 16. do 21. srpnja (18.20h).

U okviru Glavnog natjecateljskog programa bit će prikazan “Kratki izlet” redatelja Igora Bezinovića, hibrid dokumentarnog filma i fikcije.

Bezinović je za svoj film na Međunarodnom filmskom festivalu Andreja Tarkovskog “Zerkalo” dobio nagradu za najbolju režiju, ali i nagradu žirija mladih kritičara. “Kratki izlet” je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

U okviru festivala bit će prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.
(Culturenet.hr)