Emisija se emitira svakog prvog petka u mjesecu u 16 sati i 10 minuta, a zamišljena je tako da se naizmjence kao gosti dovode predstavnici hrvatske nacionalne manjine s prostora sjeverne Bačke, Podunavlja i Srijema

Gledatelji Vinkovačke televizije od lipnja 2016. godine u okviru programa mogu pratiti i emisiju Hrvatska rič iz Vojvodine. Emisija posvećena hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji rezultat je dogovora između tadašnjeg člana Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća zaduženog za informiranje, a današnjeg ravnatelja NIU Hrvatska riječ Ivana Ušumovića i glavne i odgovorne urednice Vinkovačke TV Ane Šibenik Tomić.

Prigodom gostovanja na Vinkovačkoj televiziji početkom 2016. godine, u emisiji Aktualno, čija je tema bila informiranje na hrvatskom jeziku u Srbiji u svjetlu predstojeće privatizacije Radio Subotice, koja je svakodnevno emitirala trosatni program na hrvatskom, glavna urednica je Ušumoviću predložila suradnju. Njegova ideja da se ona realizira pokretanjem emisije u kojoj bi bilo riječi o životu, odnosno aktivnostima Hrvata u Srbiji, u cilju njihovog boljeg upoznavanja, svesrdno je prihvaćena. Dogovoreno je da Vinkovačka televizija ustupi svoj studio i tehničko osoblje, a druga strana dovodi goste i voditelje.

Emisija se emitira svakog prvog petka u mjesecu u 16 sati i 10 minuta, a zamišljena je tako da se naizmjence kao gosti dovode predstavnici hrvatske nacionalne manjine s prostora sjeverne Bačke, Podunavlja i Srijema, ističe Ivan Ušumović.

Osim ove emisije za Hrvate u Vojvodini, Vinkovačka televizija nema emisije sličnog tipa iz vlastite produkcije za Hrvate iz dijaspore. Preuzima jednu emisiju Naše TV iz Mostara (BiH), koja se bavi iseljenicima, ali najčešće s drugih kontinenata, a ima i emisiju Objektiv koju proizvodi za nacionalne manjine s područja Hrvatske.

Gledatelji koji su propustili ili nisu u mogućnosti pogledati emisiju Hrvatska rič iz Vojvodine, mogu je potražiti putem Youtubea.
(ZKVH)