Svjetski sajam turizma je ovogodišnje izdanje započeo danom posvećenom Hrvatskoj, u organizaciji Ureda HTZ u Parizu u suradnji s Veleposlanstvom RH. Pokraj izlaganja o svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj, održana je prezentacija Zagreba kao nove europske city break destinacije, Dubrovnika, te biciklističkog projekta „Tour de Croatie“ 

U sklopu predstavljanja Hrvatske na Svjetskom sajmu turizma u Parizu Ivo Goldstein, veleposlanik RH u Francuskoj Republici i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri UNESCO-u, održao je 17. ožujka 2016. izlaganje o hrvatskim dobrima na UNESCO-vom Popisu svjetske kulturne i prirodne baštine.
Hrvatska se može pohvaliti sa sedam dobara uvrštenih na UNESCO-vu listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a čine ih povijesni kompleks Splita i Dioklecijanova palača, Stari grad Dubrovnik, Nacionalni park Plitvička jezera, kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom središtu Poreča, povijesni grad Trogir, katedrala Svetog Jakova u Šibeniku i Starogradsko polje na Hvaru.
U svom izlaganju veleposlanik Ivo Goldstein predstavio je navedena dobra, kao i njihovo značenje za hrvatsku povijest, kulturu i turizam. Veleposlanik Goldstein također je govorio o dobrima koja bi ove i sljedeće godine tek trebala biti stavljena pod UNESCO-vu zaštitu: stećcima (nekropole na lokacijama Cista Provo i Dubravka), venecijanskim utvrdama (Zadar, Šibenik), Hvar (Citadela iznad Hvara, Arsenal, Sv. Jerolim), grad Korčula, te bukove šume (Paklenica i Velebit).
Svjetski sajam turizma je ovogodišnje izdanje započeo danom posvećenom Hrvatskoj, u organizaciji Ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske. Pokraj izlaganja o svjetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj, održana je prezentacija Zagreba kao nove europske city break destinacije, Dubrovnika, te biciklističkog projekta „Tour de Croatie“.
Na radionici „Croatie Nature“ francuski novinari i touroperateri imali su priliku upoznati se s prirodnim raznolikostima i velikim izborom outdoor aktivnosti koje RH nudi, dok su na konferenciji „Otkriti Hrvatsku“ predstavljeni potencijali koje Hrvatska trenutno ima na francuskom tržištu (devet novih zračnih linija, očuvanost kulturne baštine itd.). Održan je i praktični atelijer „Vino i enoturizam u Hrvatskoj“ uz degustaciju hrvatskih vina, a tijekom cijelog dana goste je zabavljala zagrebačka glazbena skupina uličnih pjevača „Kraljevi ulice“.
Godišnji svjetski sajam turizma „Salon mondial du Tourisme“ održao se u Parizu u razdoblju od 17. do 20. ožujka 2016. u prostorima izložbenog centra Porte de Versailles. Ovaj sajam je prošle godine okupio više od 550 izlagača, koji su predstavili države, departmane, francuske i svjetske gradove. Sajam je posjetilo ukupno 109.000 ljudi, od čega 2.500 profesionalaca s područja turizma. Prošle godine sajam je uveo brojna nova tematska područja, kao što su „neobična“ putovanja, putovanja oko svijeta, eno-turizam, turizam sjećanja, turizam za djecu itd. Sajam je privukao preko 600 novinara.
(fr.mvep.hr)