Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske dodijeljen je Stjepanu Biletiću, voditelju HKM Stockholm, Red hrvatskog pletera predsjednici Saveza hrvatskih udruga u Švedskoj Diani Vukušić, a Povelju Republike Hrvatske dobilo je Hrvatsko kulturno društvo „Matija Gubec“ iz Stockholma

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović službeni posjet Kraljevini Švedskoj započela je susretom s hrvatskim iseljenicima u Stockholmu 20. ožujka kojima je poručila da su potrebni Hrvatskoj koja “stari i umire”. Dodala je kako je na vlastima u Zagrebu da osiguraju njihov povratak i kvalitetu života kakvu imaju u toj bogatoj skandinavskoj zemlji.

“Vaša očekivanja su velika, u smislu izgradnje bilateralnih odnosa, prilika za suradnju s Hrvatskom, a nadam se za mnoge od vas i u smislu perspektive povratka u Hrvatsku”, kazala je Predsjednica. “Na nama je da osiguramo vaš povratak, integraciju u život u Domovini i onu vrstu ispunjenja kakvu imate u Švedskoj”, istaknula je.

Za osobite zasluge za dugogodišnju socijalnu i humanitarno-karitativnu skrb te promicanje moralnih društvenih vrednota, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske Stjepanu Biletiću, svećeniku koji četrdeset godina vodi Hrvatsku katoličku misiju u Stockholmu . Povelju Republike Hrvatske za osobite i višegodišnje zasluge u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i sporta te očuvanja hrvatskog identiteta u Kraljevini Švedskoj Predsjednica je dodijelila Hrvatskom kulturnom društvu „Matija Gubec“ iz Stockholma. (predsjednica.hr)

Više