Kolinda Grabar-Kitarović ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade „Isa-beg Ishaković“, najznačajnijeg građanskog priznanja u Bosni i Hercegovini, koju dodjeljuje sarajevska nevladina udruga „Klepsidra“

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ovogodišnja je dobitnica Međunarodne nagrade „Isa-beg Ishaković“, najznačajnijeg građanskog priznanja u Bosni i Hercegovini, koju dodjeljuje sarajevska nevladina udruga „Klepsidra“, izvijestila je 21. srpnja Predsjednica na svojoj Facebook stranici.
Predsjednici je nagrada dodijeljena za njezino djelovanje i nastojanja za gradnju dobrih odnosa s BiH, a u užem izboru za dobitnika ovog priznanja bili su i bivši američki predsjednik Bill Clinton te jordanska kraljica Noor.
„Povijesne i kulturne veze između BiH i Republike Hrvatske, toliko su jake i prisutne da ih ne treba pojašnjavati. No, ono što je za nas, svaki put, krucijalno u procesu nominiranja i glasovanja jest odnos mogućega laureata prema državi BiH. Taj odnos je u ovom slučaju nesumnjivo pozitivan i prijateljski. To je već bilo vidljivo u vrijeme angažmana predsjednice Grabar-Kitarović na poziciji pomoćnice generalnog tajnika NATOA (2011.-2014.), kada je učinila jako mnogo za naš euroatlantski put“, piše portal Klixba kojemu je informaciju potvrdio predsjednik Komiteta za dodjelu nagrade, akademik Vjekoslav Gerc.
„Sve što je kasnije uslijedilo, zaključno sa komemoracijom u Srebrenici, samo je potvrda činjenice da je riječ o državnici koja će zasigurno biti nosilac svih temeljnih procesa u regiji, posebno za nas važnih procesa integracija i pomirenja. Svim članovima Komiteta upućujem zahvalnost na ovogodišnjoj suradnji, a predsjednici Grabar-Kitarović srdačne čestitke na zasluženom priznanju“, zaključuje akademik Gerc.
(Vecernji.hr/Laudato)