Najbolje je plasirana po plaćanju poreza, na 36. mjestu (lani na 33. mjestu), dok je u području izvršenja ugovora zauzela 54. (lani 56.), a po rješavanju nelikvidnosti 56. mjesto (lani 56.). Hrvatska je u novom ‘Doing Business’ izvješću osvojila ukupno 66,53 od mogućih 100 bodova i zauzela je na 36. mjesto (lani je bila 33.)

Hrvatska je u izvješću Svjetske banke ‘Doing Business’ zauzela 65. mjesto između 189 zemalja svijeta, što predstavlja napredak u odnosu na lani, ponajviše zahvaljujući lakšem dobivanju građevinskih dozvola i nižim troškovima osnivanja poduzeća. U tom izvješću o uvjetima poslovanja, u kojem se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative, Hrvatska je ove godine napredovala za dva mjesta u odnosu na izmijenjeni lanjski plasman po novoj metodologiji.
Najveći je napredak, prema istraživanju Svjetske banke, Hrvatska zabilježila u kategoriji građevinskih dozvola, pri čemu se u izvješću posebno izdvaja smanjena potrebna dokumentacija i niža davanja, kao i promptnije završne građevinske inspekcije. Pozitivno su na ocjenu hrvatskog regulatornog okruženja utjecale i niže javnobilježničke naknade, čime je olakšano osnivanje poduzeća. U Svjetskoj banci kao napredak izdvajaju i primjenu novog elektronskog sustava carinjenja robe. Među negativnim stranama ističu, pak, veće teškoće u sustavu oporezivanja, navodeći povećanu stopu doprinosa za zdravstveno osiguranje i detaljnije zahtjeve prema kompanijama vezano za podnošenje prijava PDV-a.
Hrvatska je najbolje plasirana po plaćanju poreza, na 36. mjestu (lani na 33. mjestu), dok je u području izvršenja ugovora zauzela 54. (lani 56.), a po rješavanju nelikvidnosti 56. mjesto (lani 56.). Hrvatska je u novom ‘Doing Business’ izvješću osvojila ukupno 66,53 od mogućih 100 bodova i zauzela je na 36. mjesto (lani je bila 33.). Prvi na listi je Singapur s osvojenih 88,27 bodova. Od zemalja u regiji ispred Hrvatske plasirane su Makedonija, na 30. mjestu, Crna Gora na 36. mjestu, Bugarska na 38., Rumunjska na 48., Slovenija na 51. i Mađarska na 54. mjestu. S druge strane, iza Hrvatske, na 68. mjestu plasirana je Albanija, dok je Kosovo na 75., Srbija na 91., a BiH na 107. mjestu.
Rezultate će na konferenciji za novinare predstaviti ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Predstavit će i aktualne podatke o inozemnim ulaganjima u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine. Uz to, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić predstavit će aktualne podatke vezane za investicijske projekte AIK-a kao i katalog poslovnih zona.
(HRT)