Hrvatska nastava je pokrenuta početkom ove godine u prostorijama HKUD-a za učenike različitog uzrasta – i one koji pohađaju osnovnu i one koji pohađaju srednju školu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH od 2002. godine šalje svoje učitelje u Hrvatsku nastavu u Vojvodini. Nastava na hrvatskom jeziku u Srbiji dio je redovitog obrazovnog sustava te učenici mogu birati i slušati cjelokupnu nastavu na hrvatskom jeziku ili pak slušati samo izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i baštine, kako bi se upoznali s tradicijom, kulturom, poviješću i baštinom matične države. Nastava se odvija samo na teritoriju Vojvodine i to najviše u općini Subotica i dijelom u Srijemu (ali samo kao izborni predmet).

Potaknuti potrebama hrvatskoga stanovništva u Somboru, predstavnici HKUD-a „Vladimir Nazor“ iz Sombora, uz potporu MZO-a i koordinatorice hrvatske nastave u Srbiji Marine Balažev, pokrenuli su početkom 2017. godine hrvatsku nastavu u prostorijama svojeg HKUD-a za učenike različitog uzrasta – i one koji pohađaju osnovnu i one koji pohađaju srednju školu.

Nastavu izvode učitelji MZO-a a značaj cijelog poduhvata prepoznao je i Velimir Pleša, generalni konzul RH u Subotici, koji je prošli tjedan posjetio Sombor i učenike te se susreo s Matom Matarićem, predsjednikom HKUD-a „Vladimir Nazor“.

Tekst: Marina Balažev