Večer je nakon projekcije filma nastavljena interakivnim radionicama za mlade na tri teme: Domovinski rat u očima međunarodne zajednice, Glazbena slušaonica – pjesme koje su obilježile Domovinski rat i Dubrovnik u Domovinskom ratu

Zaslužili su pohvale i naši prosvjetni radnici “na privremenom radu u inozemstvu”, koordinatorica Rachela Fay i učitelji Marina Maganić Buljan i Mladen Balent, a i polaznici Hrvatske nastave u Berlinu jer su organizirali Dan (bolje reći večer) sjećanja na Vukovar.
U prostorima Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice okupio se ovom prigodom priličan broj mladih zahvaljujući voditeljicama Zbora mladih HKM Berlin, Suzani Smolković i Anici Krstanović koje su zajedno s fra Ivanom Macutom (inače porijelkom iz Vukovara), dušobrižnikom odgovornim za rad s mladima, ovu spomen-večer stavile u plan aktivnosti mladih koji dogodine putuju na Susret katoličke mladeži u Dubrovnik.
– Večeras smo se ovdje okupili kako bismo se tih događaja prisjetili i odali počast svim žrtvama i stradalima, ali i junacima, ne samo Vukovara, već čitavog Domovinskog rata. Cilj ovog događanja ima i edukativni karakter. Željeli bismo pokazati našim mladima koji odrastaju daleko od Hrvatske, kakvu važnost Domovinski rat ima za Hrvatsku. Što bolje budu poznavali svoju domovinu, lakše će i potpunije oblikovati vlastiti identitet, rekla je na početku koordinatorica Škole Rachela Fay.
O junacima Vukovara i njihovoj žrtvi govorili su, i priloge čitali, Antonio Marić i Benedikt Smolković. A stihove pjesme “Najsvetija žrtva“, Nikole Miličevića, pročitala je Kristina Previšić. Potom je prikazan dokumentarni film “Vukovar 1991.”
Večer je nakon projekcije filma nastavljena interakivnim radionicama za mlade na tri teme: Domovinski rat u očima međunarodne zajednice, Glazbena slušaonica – pjesme koje su obilježile Domovinski rat i Dubrovnik u Domovinskom ratu.
Programu koji su priredili učitelji i učenici Hrvatske nastave, prisustvovao je i veleposlanik RH u Njemačkoj Ranko Vilović, koji je pozdravio skup, te ministrica -savjetnica Mirjana Božić, predstavnici društava i udruženja.
U svakom slučaju, vrlo vrijedna organizacija Dana sjećanja na Vukovar čiju tradiciju vrijedi (po)održavati, svjesni da je to, radi poznavanja vlastitog identiteta, veoma važno i za našu djecu i buduće generacija mladih hrvatskog porijekla koji se rađaju i odrastaju u Njemačkoj.

Pogledajte fotografije

Tekst i foto: Sonja Breljak