Na festivalu će počasni gost biti Republika Hrvatska kao najmlađa članica EU-a. Ovim pozivom francuski organizatori festivala željeli su na simboličan način pridonijeti maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Hrvatske i Francuske

Republika Hrvatska je počasni gost festivala „Tjedan zaljeva Morbihan“ koji se održava od 11. do 17. svibnja u zaljevu Morbihan, prirodnoj luci na obali Atlantskog oceana na jugu francuske regije Bretagne.
Festival „Tjedan zaljeva Morbihan“ je jedan od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja. Na festivalu se okupljaju brodovi nacionalnih maritimnih baština, većinom porijeklom iz francusko-atlantskog priobalnog pojasa, ali i iz britanskih luka, sa Sjevernog mora, iz skandinavskih zemalja i Mediterana. Na dosadašnjim festivalima u ulozi počasnog gosta sudjelovali su francuska pokrajina Alpes Maritimes, španjolske Pasaia i Baskija te Nizozemska. Na festivalu 2015. godine ta čast počasnog gosta pripala je Republici Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU. Ovim pozivom francuski organizatori festivala željeli su na simboličan način pridonijeti maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Hrvatske i Francuske.
Hrvatska flota od oko 11 tradicionalnih brodova predstavit će na festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan“ hrvatsko Primorje (Istra, Kvarner) i Dalmaciju. U luci grada Vannesa bit će izgrađeno „ Hrvatsko selo“ gdje će se održavati kulturni i drugi događaji, koji će pokušati na najbolji način predstaviti Hrvatsku: izložba o hrvatskoj pomorskoj tradiciji, radionica s prikazom gradnje i restauracije tradicionalnog broda, restoran s pripremom primorskih kulinarskih specijaliteta, razne priredbe (hrvatski folklor, klape i instrumentalni sastavi s tradicionalnom primorskom i dalmatinskom glazbom), štand s turističkim informacijama Istre, Kvarnera i Dalmacije, te štand Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split s desetak hrvatskih tvrtki, naročito iz područja brodarstva i nautičkog turizma. Kao poseban događaj 14. svibnja 2015. bit će održan „Dan Hrvatske“ s velikom zabavom u luci Vannes. Program sudjelovanja Hrvatske na festivalu osmislila je i koordinira Udruga „Cronaves“, posebno utemeljena za ovu prigodu, u suradnji s francuskim organizatorima Svjetskog festivala mora i mornara u Brestu.
Hrvatska ekipa sudjeluje na festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.
(fr.mvep.hr)