Nominaciju za dansku nacionalnu godišnju filmsku nagradu, koju dodjeljuje Danska filmska akademija, osvojila je hrvatska autorica maske Tina Jesenković zahvaljujući svom radu na filmu ‘Itsi Bitsi’. Nagrada Robert dodijelit će se 7. veljače u Kopenhagenu

Nominaciju za dansku nacionalnu godišnju filmsku nagradu ‘Robert’ (nazvanu prema danskom kiparu Robertu Jacobsenu koji ju je i izradio), koju dodjeljuje Danska filmska akademija, osvojila je hrvatska autorica maske Tina Jesenković zahvaljujući svom radu na filmu ‘Itsi Bitsi’.
Ovaj film redatelja i scenarista Ole Christiana Madsena nastao je u dansko-hrvatskoj koprodukciji, te je dijelom snimana u Hrvatskoj. Radi se o biografskoj priči o Eiku Skaløeu, poznatom danskom aktivistu, pjesniku i glazbeniku, koja je smještena u 1960-te godine.
“Vijest o nominaciji jako me iznenadila. Kada sam se malo pribrala od šoka bila sam sretna kao da sam pobijedila. Zapravo, za mene je ova nominacija jednaka samoj pobjedi. Uopće biti u istoj kategoriji s ostalim nominiranima, s Mortenom Jacobsenom od kojeg sam učila protetiku, pa to je fantastično”, kazala je Tina, kako prenosi HAVC, i dodaje kako joj je rad na filmu Itsi Bitsi jedan od najdražih projekata ikad, te kako su ekipa i produkcija i u Hrvatskoj i u Danskoj bili fenomenalni.
“I maska i kostimi su na ovom filmu bili jako bitni. Trebalo je vjerno prikazati razdoblje 60-ih godina prošlog stoljeća, to posebno rock’n’roll vrijeme i sve promjene na glumcima kroz godine”, zaključila je Tina Jesenković, kako prenosi HAVC.
Školovala se na Westminister Collegeu u Londonu gdje je i nastavila raditi kao Make up artist na reklamama, spotovima i kratkim igranim filmovima. U Hrvatskoj je svoju karijeru započela na filmu Tri muškarca Melite Žganjer. Slijede filmovi Diana, Odiseja ( The Odyssey), Peti leptir, Simon čudotvorac, Jezero ( The Lake), Sve najbolje te serije Počivali u miru, Odmori se, zaslužio si i Novine. Osim toga, 2010. godine otvara Školu filmske maske Media Make up school u Zagrebu.
Danska nacionalna godišnja filmska nagrada Robert dodijelit će se 7. veljače u Kopenhagenu.
(www.jutarnji.hr)