Na turneji, u organizaciji HMI-ja, grupa danas nastupa u Pavutini kraj Karlovca s KUD-om „Žakanje“, a očekuje je nastup u nedjelju, 6. srpnja na Đakovačkim vezovima

Članove Folklorne grupe „Hrvatska loza“, njih četrdesetak, u Matici je 4. srpnja pozdravio ravnatelj mr. sc Marin Knezović i voditeljica Odjela za kulturu Srebrenka Šeravić, prof.
Oni će od 2. do 16. srpnja boraviti u Hrvatskoj, i to u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Đakovu, Opatiji i Puli. Program puta
Na turneji, u organizaciji HMI-ja, grupa jdanas nastupa u Pavutini kraj Karlovca s KUD-om „Žakanje“, a očekuje je nastup u nedjelju, 6. srpnja na Đakovačkim vezovima. Voditelji plesa grupe su Marija Fumic- Skukan i Dijana Krpan, a voditelji tamburaša Jelena Zivko i Maya Jambrusic.

Tamburaško plesna skupina „Hrvatske loza“ osnovana je 1979. godine u Chicagu pod pokroviteljstvom Hrvatskog kulturnog centra i Hrvatske crkve Anđela čuvara (danas Župe Blaženoga Alojzija Stepinca). Osnovana je s ciljem stvaranja kulturne organizacije koja će čuvati bogato hrvatsko kulturno naslijeđe i pružiti priliku našoj mladosti u iseljeništvu naučiti izvornu glazbu i plesove iz različitih dijelova Hrvatske.
Hrvatska loza” uspješno postoji više od 30 godina, a izvođači su u dobi od 8 do 18 godina i obično nastavljaju svirati i plesati tijekom srednjoškolskoga obrazovanja. U skladu s dobi i sposobnostima djece, grupa je podijeljena na početnike, srednji uzrast i izvođački ansambl. Recentni izvođački ansambl sudjelovao je na različitim festivalima na širem području Chicaga, u SAD-u i Kanadi, tri puta na turnejama po Hrvatskoj -posljednji put u ljeto 2010. godine.
(S.Š. & D.Š.Š.)

Fotografije: Hrvoje Salopek