Redatelj petog film iz edicije „Hrvatska kulturna baština“ je Eduard Galić, scenarist povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, snimatelj Alfred Kolombo, autor glazbe Matej Meštrović, dok je idejni autor i producent cjelokupnog projekta Branko Borčić

U četvrtak, 15. listopada, u 13 sati, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu, kao dio Dana europske baštine održat će se predstavljanje radne verzije filma ‘Dalmacija iz zraka’, Stella filma iz Zagreba.
Redatelj petog film iz edicije „Hrvatska kulturna baština“ je Eduard Galić, scenarist povjesničar umjetnosti Joško Belamarić, snimatelj Alfred Kolombo, autor glazbe Matej Meštrović, dok je idejni autor i producent cjelokupnog projekta Branko Borčić.
Projektom „Hrvatska kulturna baština“ želi se integralno prikazati cjelokupan razvoj, kulturno povijesna važnost, likovna kreativnost i umjetnička vrijednost hrvatske likovne i umjetničke baštine čime se stvara temeljan suvremeni doprinos u predstavljanju hrvatske kulturne i turističke ponude u Europi i svijetu.
Poduzeće za filmsku i izdavačku djelatnost Stella film iz Zagreba dovršilo je četiri kulturološka višejezična filma: Crkve i dvorci Hrvatskog zagorja, Kulturna baština Istre i Istra iz zraka te Kulturna baština Slavonije koji predstavljaju i valoriziraju cjelokupnu arhitekturu, slikarstvo i kiparstvo Istre, Slavonije i Zagorja kao nezaobilazan i prepoznatljiv dio hrvatske i europske kulturne baštine time i turističke ponude.
Scenarij i režiju filmova o Istri i Hrvatskom zagorju potpisuje prof. dr. Radovan Ivančević, snimatelj je bio Enes Midžić, a autor glazbe Arsen Dedić.
Za film “Kulturna baština Slavonije” stručna uloga povjesničara umjetnosti i scenariste bila je povjerena Ferdinandu Mederu, a režija Eduardu Galiću. Snimatelji su bili Enes Midžić i Robert Cerić, a autor glazbe Arsen Dedić.
Projekt se ostvaruje uz pokroviteljstvo, potporu i suradnju Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskoga sabora, Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za kulturu, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstva unutarnjih poslova.
Na predstavljanju projekta i radne verzije filma govorit će ravnatelj muzeja Mimara, Tugomir Lukšić, producent Branko Borčić, redatelj Eduard Galić te pomoćnica ministra kulture Sanja Šaban.
(www.culturenet.hr)