Hrvatski animator Marko Meštrović imat će svoju retrospektivu i masterclass, a u natjecateljskom programu festivala bit će prikazana ‘Zvjerka’ Daine O. Pusić

Međunarodni festival kratkometražnog i animiranog filma Mecal u Barceloni u sklopu svog 18. izdanja, koje će se održati od 10. ožujka do 3. travnja, organizirao je opsežan fokus na hrvatsku kinematografiju koji uključuje neke od najuspješnijih suvremenih filmova, kao i klasike Zagrebačke škole crtanog filma.
Hrvatski animator Marko Meštrović imat će svoju retrospektivu i masterclass, a u natjecateljskom programu festivala bit će prikazana ‘Zvjerka’ Daine O. Pusić.
Nastao u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Svjetskim festivalom animiranog filma te Zagreb filmom, program Gostujuća zemlja: Hrvatska podijeljen je u šest tematskih cjelina. Actualidad 1 i 2 selekcija su međunarodno najuspješnijih kratkometražnih igranih i animiranih filmova, od ‘Žutog mjeseca’ Zvonimira Jurića prikazanog u natjecateljskom programu Berlinalea 2009. godine, do ‘Piknika’ Jure Pavlovića, aktualnog dobitnika Europske filmske nagrade za najbolji europski kratkometražni film. Program obuhvaća i fokus na suvremenu produkciju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i izbor iz bogate tradicije Zagrebačke škole crtanog filma te animiranih filmova prikazanih na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb. U Mecalu će biti prikazana i retrospektiva uspješnog i cijenjenog hrvatskog animatora Marka Meštrovića, koji će ovim povodom održati i masterclass. Detaljnije informacije o programu potražite ovdje.
U natjecateljskom programu festivala bit će prikazana i ‘Zvjerka’, kratkometražni igrani film Daine O. Pusić koji je proglašen najboljim u programu Kockice na posljednjem Zagreb Film Festivalu te posebnim priznanjem na Filmskom festivalu Slamdance.
18. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog i animiranog filma Mecal održat će se od 10. ožujka do 3. travnja 2016., a više informacija o programu potražite na službenim stranicama festivala.
(HAVC)