Hrvatska dizajnerica Ana Barbić Katičić osmislila je izgled novog trofeja FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta

Hrvatska dizajnerica Ana Barbić Katičić, koja je osmislila izgled novog trofeja FIFA-e za najboljeg nogometaša svijeta, rekla je kako je bila vođena jednostavnošću i minimalizmom koji bi trebali odražavati istinske vrijednosti Svjetske nogometne federacije, čiji je ugled narušen u posljednje vrijeme korupcijskim skandalima.

Kada sam prvi put vidjela završeni trofej, bila sam preplavljena emocijama, bila sam puna strasti. On sadrži jednostavnost i minimalizam koji su bili ideja za pehar, rekla je Katičić za internetsku stranicu FIFA-e. Ovime smo izrazili ista vjerovanja koja ne bi trebala odstupati od klasičnog dobro poznatog identiteta FIFA-e. Izgled trofeja poštuje iste vrijednosti koje su bile kamen temeljac sporta od prvih dana FIFA-e, dodala je.

Pehar ima loptu iz finala prvog Svjetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. ispod koje se nalazi zaglađeno postolje. Taj trofej težak 6,4 kilograma bit će dodijeljen u ponedjeljak u Švicarskoj na ceremoniji naziva The Best FIFA Football Awards 2016 najboljem nogometašu svijeta u prošloj godini, najboljoj nogometašici i trenerima.

Pehar je po zamisli hrvatske dizajnerica izradila kompanija Adon Production pored Zuericha. Katičić je ondje doputovala iz Zagreba, a konačnu verziju joj je predstavio Zvonimir Boban, zamjenik glavnog tajnika FIFA-e. Lopta na vrhu trofeja predstavlja povijest nogometa, ali također i povijest FIFA-e, rekao je Boban. Trofej pokazuje poštivanje nogometne tradicije imajući pritom moderan izgled. To ga čini istinskim postmodernim trofejom.
(HRT)