HKZ/Ogranak MH u Wiesbadenu poziva 23. travnja na inicijalni susret osnivanja Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu 

U Wiesbadenu je 19. veljače održan XXVII. sabor Hrvatske kulturne zajednice/Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH)
Ne, nije sve jednostavno, a niti lako. Poslije dvadeset i šest godina rada, osobnog zalaganja i napora da se zajedništvo predstavi kao model za promidžbu kulture i umjetnosti, postavlja se pitanje, možemo li još nešto bolje ili drugačije? Dosadašnji rad i postignuti ciljevi HKZ/OMH dobar su razlog za zadovoljstvo. S dvadeset i jednim terminom pozitivnih nastupa u 2016. godini HKZ/OMH može biti ponosna i zadovoljna. Dvadeset i dva javna nastupa u sedam hrvatskih i njemačkih gradova o kojima govore tri publikacije (časopisa Riječ), dnevne novine, te više internet-portala.

Dosadašnjih 50 brojeva časopisa Riječ predstavljaju na više od tisuću i pol stranica život, rad i djelokrug mogućnosti jednog djela hrvatske dijaspore na njemačkom govornom području. Tome je doprinijelo nekoliko desetaka autora. Dostupni brojevi su digitalizirani i dostupni na internetu.

Kratko izvješće susreta na kraju 2016. godine Hrvatske kulturne zajednice u Wiesbadenu otkriva više od puste želje za provođenjem nekoliko ugodnih trenutaka u zajedništvu. S desetak poveznica na već objavljene radove, a koji su dobrim dijelom zastupljeni u višegodišnjem radu Zajednice, otkriva se potencijal jednog takvog susreta. Dodamo još i statistički podatak, kako je otprilike trećina prisutnih ima akademsku izobrazbu, nameće se pitanje, – zar je to onda to bilo samo to? Odgovor treba svako dati sam. Otprilike, „što to ja doprinosim ili mogu doprinijeti“ napretku društva? Boljitku Zajednice? I ne samo ove lokalne, u Wiesbadenu…

Susret HKZ/OMH je i na kraju 2016. godine u Wiesbadenu prošao je bez pompe. Bez atraktivnih zvijezda i ludo-nezaboravnog zabavnog programa. Naravno, visoko pokroviteljstvo izrečeno od strane generalnog konzula RH u Frankfurtu je nesumnjivo uveličalo skup. Ali, s manje od 3% prisutnih građanki i građana s porijeklom iz RH ili Hrvatica te Hrvata iz BiH, a koji žive (njih ca. 1300) i rade u Wiesbadenu. Zato se i na kraju ove godine postavlja pitanje: Treba li uložiti sav taj trud i sljedeće godine?

Zaključak sabora bio je kako će Hrvatska kulturna zajednica/Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu pristupiti osnivanju Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu.

Statut HKZ/OMH ne samo da omogućava osnivanje čitaonice, nego to je bila i dosadašnja pozitivna praksa udruge kroz 26 godina rada. O potrebi takvih mjesta za susret, pouku i zabavu govorilo već u nekoliko navrata.

Hrvatska kulturna zajednica/Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu poziva sve dosadašnje suradnike i sudionike tribine u obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava da nam se u nedjelju, 23. travnja 2017. godine pridruže na inicijalnom susretu osnivanja Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu.

Tekst: Ivica Košak, Foto: Marijana Dokoza