Portugalski Međunarodni festival animiranog filma Monstra te američki GLAS Festival animacije u svojim natjecateljskim i posebnim programima prikazuju niz hrvatskih animiranih filmova

Dva međunarodna festivala animacije koja počinju u četvrtak, 3. ožujka, portugalski Međunarodni festival animiranog filma Monstra te američki GLAS Festival animacije, u svojim natjecateljskim i posebnim programima prikazuju niz hrvatskih animiranih filmova.
Međunarodni festival animiranog filma Monstra, koji se održava u portugalskom Lisabonu od 3. do 13. ožujka, u natjecateljskim će programima prikazati tri domaća filma, a gledatelji će vidjeti i opširni pregled hrvatske animacije podijeljen u sedam zasebnih programa.
U natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazuju se Stakleni čovjek Daniela Šuljića i manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, dok se u studentskom natjecanju prikazuje film A i majmuni umiru Anje Sušanj.
Hrvatska će također kao jedna od četiri gostujuće zemlje 15. izdanja festivala biti zastupljena kroz sedam programa: Zagrebačka škola animacije – Zlatni klasici, Nova hrvatska animacija, Hrvatski autori stripova i animiranih filmova, retrospektivama Danijela Šuljića, Borivoja Dovnikovića i Dušana Vukotića te retrospektivom radova studenata ALU – odsjeka za animirani film.
Nadalje, u ostalim programima Monstre prikazuje se još hrvatskih ostvarenja: u obiteljskom programu igra jedna od epizoda Profesora Baltazara, autora Zlatka Grgića, Borisa Kolara i Ante Zaninovića, dok program Jury Retrospective donosi filmove Ja već znam što čujem Darka Masneca, Tu tamo Alexandera Stewarta te Re-Cycling Project grupe autora, među kojima je i hrvatska autorica Petra Zlonoga.
GLAS Festival animacije novi je američki filmski festival koji se održava od 3. do 6. ožujka u Berkeleyju u Kaliforniji, te u svom prvom izdanju prikazuje 65 filmova u natjecateljskim programima. Među njima su i hrvatski naslovi Tu tamo Alexandera Stewarta, manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren te Arkadijska febra Tee Stražičić, dok se u programu Pregled svjetske animacije prikazuju Vučje igre Jelene Oroz.
Više informacija o Međunarodnom festivalu animiranog filma Monstra potražite ovdje monstrafestival.com, a o GLAS Festivalu animacije na ovoj poveznici www.glasanimation.com
(HAVC)