Edukacijski projekt koji je nastao kao suradnja projekata Ljetne tvornice znanosti i Društva za edukaciju van okvira dobitnik je prestižne Googleove nagrade koja djecu potiče na bavljenje znanstvenim aktivnostima

 

Edukacijski projekt koji je nastao kao suradnja projekata Ljetne tvornice znanosti i Društva za edukaciju van okvira dobitnik je prestižne Googleove nagrade Google RISE koja djecu potiče na bavljenje znanstvenim aktivnostima.
Specifičan je to natječaj na kojeg se ove godine prijavilo preko 800 projekata iz cijelog svijeta, a sredstva je dobilo svega njih 30, tako da je konkurencija bila brojna. Nagrađeni projekt prijavljen je uz podršku Instituta sinergije znanosti i društva iz Čakovca.

Praznike provode u školi
Još nisu ni na faksu, a već rasturaju!..U Hrvatskoj trenutačno funkcioniraju dvije ljetne škole koje motivirane učenike potiču na samostalno istraživanje u znanosti. Radi se o “Ljetnoj školi znanosti” koju organizira Društvo za edukaciju van okvira i “Ljetnoj tvornici znanosti”. One zajednički organiziraju Mediteranski institut za istraživanje života (Split), Institut sinergije znanosti i društva (Čakovec) i Klub samoborskih studenata (Samobor). Kako u zadnjih godinu dana intenzivno surađuju, formalno su napravili zajednički projekt koji je proširio trenutačne aktivnosti te su ga prijavili na Googleov RISE (Roots in Science) natječaj.

 

Nagrada od 15.000 dolara
Dobitnici ove prestižne nagrade izrazili su želju za pokretanjem tri edukacijska laboratorija u kojima bi kroz cijelu godinu, a ne samo ljeti, mogli poticati istraživački rad učenika. Ti laboratoriji zamišljeni su kao prostor u kojem bi učenici i njihovi mentori mogli raditi na dugotrajnijim istraživanjima, te mjesta na kojima bi se mogli pripremati mentori za ljetne radionice. S obzirom da na postojećim aktivnostima sudjeluju mentori iz cijele Hrvatske, ovo bi olakšalo njihovo napredovanje, pošto bi sada cijele godine mogli dolaziti u posjet kolegama u drugim gradovima. Projekti su na natječaju dobili 15.000 dolara, a planira se otvaranje laboratorija u Čakovcu, Splitu i Zagrebu.
Iznos koji im je dodijeljen omogućit će nabavljanje osnovne opreme i troškove korištenja prostorija, putne troškove u dolasku mentora i učenika u druge gradove, te organizaciju zajedničkih obuka.
Projekt za sada okupljaju oko 200 djece godišnje i to kroz tjedan dana, tako da se organizatori nadaju povećanju broja sudionika i širenju opsega aktivnosti u koje su uključeni učenici.
(Agencija Vlm|Danas.hr)