Najstariju hrvatsku iseljeničku enklavu, onu u Janjevu na Kosovu, ovih je dana posjetio predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač

Najstariju hrvatsku iseljeničku enklavu, onu u Janjevu na Kosovu, čija je župa stara više 700 godina, ovih dana posjetio je predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku dr. Miro Kovač.

-Prigodom sudjelovanja na konferenciji o suradnji parlamentarnih odbora za vanjsku politiku u Prištini posjetio sam i Janjevo. U razgovoru s don Matom i njegovim suradnicima, uvjerio sam se koliko Hrvatima u Janjevu treba pomoć. Od nekoć 5500 Hrvata u Janjevu ostalo ih je samo 200-njak. Hrvatske institucije pomažu, a u razgovoru s Imrijem Ahmetijem, načelnikom Općine Lipjan, u čijem je sastavu Janjevo, zamolio sam za potporu Hrvatima. U zgradi općine sastao sam se i s glavnim tajnikom stranke LDK-a Ismetom Beqirijem i zastupnicom LDK-a Teutom Rugovom, kćeri legendarnog vođe kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove, napisao je dr. Kovač na svojoj Facebook stranici.

Brojno stanje Hrvata na Kosovu, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, bilo je oko 8.800. Danas ih je, prema podacima Župnog ureda u Janjevu, ostalo svega par stotina.

Janjevo je Katoličkoj crkvi u Hrvata dalo više od dvadeset svećenika i isto toliko časnih sestara. Većina njih je danas u Hrvatskoj, najviše u Dubrovniku i Zagrebu, ali i po cijelom svijetu.

Fotogalerija