Ostvareni rezultati više su nego dobri. Za sada je potvrđen ulazak dr. Siniše Kušića u Liederbachu i mladog Juliana Amenta u Mörfelden-Wallodrfu u tamošnje parlamente. Očekuje se i ulazak Michaela Königa (3621 glas) u Dreieichu. Isto je i u Neu Isenburgu gdje je Milan Gerovac ostvario također sjajan rezultat. U Bad Homburgu Olga Stoss je za svoj CDU sa 40. mjesta osvojila respektabilna 5.871. glasova

Da će se njemačka politička scena ovako uzburkati, prije dvije godine nisu mogli predvidjeti ni najbolji analitičari. Anita Akmadža je jedna od dviju Hrvatica koje su kandidatkinje za Gradsko vijeće Frankfurta. Sa osvojena 46.094 glasa, Akmadža je ostvarila najbolji rezultat među Hrvata koji su se kandidirali za Gradsko vijeće Frankfurta.
Ovo su prvi izbori na kojima aktivno i pasivno pravo, znači biračko pravo u potpunosti tj. da biraju i mogu biti birani imaju i hrvatski državljani. Brojni Hrvati našli su se na listama političkih stranaka, a u najvećem broju upravo na listama demokršćanskog CDU-a. S obzirom na vjersko opredjeljenje, političke stavove i nacionalni osjećaj Hrvata u iseljeništvu, CDU je bio i jest najbliža opcija.
Ostvareni rezultati više su nego dobri. Za sada je potvrđen ulazak dr. Siniše Kušića u Liederbachu i mladog Juliana Amenta u Mörfelden-Wallodrfu u tamošnje parlamente. Očekuje se i ulazak Michaela Königa (3621 glas) u Dreieichu. Isto je i u Neu Isenburgu gdje je Milan Gerovac ostvario također sjajan rezultat. U Bad Homburgu Olga Stoss je za svoj CDU sa 40. mjesta osvojila respektabilna 5.871. glasova.
Mladi Juliano Ament, po majci Hrvat a po ocu Nijemac, na listi je CDU-a ušao je u Gradsko vijeće Mörfelden-Wallodrfa. No najveći skok i iznenađenje ostvarila je svakako Anita Akmadža, također na listi CDU-a, a koja se je natjecala za Gradsku skupštinu Frankfurta. Anita je bila na 31. mjestu na listi i mnogi joj, među kojima i neki hrvatski mediji u iseljeništvu, s obzirom na prognoze o rastu popularnosti AfD-a i pada broja mjesta koja bi mogao osvojiti CDU, nisu prognozirali ulazak. Na kraju je CDU osvojio 22 mjesta u Gradskoj skupštini, šest manje nego do sada. No, Anita Akmadža je ostvarila odličan uspjeh, osvojila je nevjerojatna 46.094 glasa i skočila za sedam mjesta, sa 31. je skočila na 24. mjesto preskočivši brojne stranačke kolege koji su bili puno bolje plasirani na listama.
Sa 92. godine Olga Stoss je prikupila gotovo 6 tisuća glasova u Bad Homburgu za svoj CDU. Ovaj uspjeh predsjednice Hrvatske kulturne zajednice iz Frankfurta može se objasniti jedino povećanim interesom i izlaskom brojnih Hrvata koji žive u Frankfurtu te koji su prepoznali njen politički angažman i potencijal Anite Akmadže. Svojim rezultatom Anita Akmadža je došla u poziciju, da nakon odlaska nekih od stranačkih kolega u izvršnu vlast vrlo brzo uđe u Gradsku skupštinu. Ulaskom bi se ostvarila ne samo njena politička ambicija i želja, nego i prilika da Hrvati prvi puta u povijesti imaju nekog iz svojih redova da ih zastupa Gradskoj skupštini grada Frankfurta.
Dobre rezultate u svojim četvrtima u Frankfurtu ostvarili su Mirko Trutina (45.596) i Veljko Vukasnović (43979). Do pisanja ovog teksta, obojica su ušli u vijeće svojih mjesnih zajednica.
(Fenix Magazin)