Prije početka misnog slavlja u ime domaćina nazočnima se obratio voditelj HKM-a Stuttgart-Centar fra Zvonko Tolić, radostan što misija stara 60. godina, a još uvijek i iznova mlada, slavi svoj jubilej, svoju svetkovinu duha, svoga života i rada u gradu Stuttgartu i mjesnoj Crkvi.

Prigodom 60. obljetnice Hrvatske katoličke misije svetu misu zahvalnicu u nedjelju 6. svibnja, u katedralnoj crkvi St. Eberhard predvodio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u suslavlju s katedralnim kanonikom Paulom Hildebrandom, dekanom i katedralnim župnikom Christianom Hermesom, provincijalom Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, voditeljem HKZ-a Stuttgart-Centar fra Zvonkom Tolićem, ravnateljem za Hrvatsku inozemnu pastvu Tomislavom Markićem, voditeljem Hrvatskog dušobrižničkog ureda za Njemačku Ivicom Komadinom i drugim svećenicima Hrvatske katoličke misije u Njemačkoj te Katoličke Crkve u Hrvata.

Prije početka misnog slavlja u ime domaćina nazočnima se obratio voditelj HKM-a Stuttgart-Centar fra Zvonko Tolić, radostan što misija stara 60. godina, a još uvijek i iznova mlada, slavi svoj jubilej, svoju svetkovinu duha, svoga života i rada u gradu Stuttgartu i mjesnoj Crkvi.

U uvodnoj riječi posebno je pozdravio kardinala Josipa Bozanića i zahvalio mu što se nakon zlatnoga, rado odazvao s HKM Stuttgart proslaviti još jedan, dijamantni, jubilej. „Dobro nam došao hrvatski kardinale – pisalo je na transparentu kojim je 28. i 29. svibnja 1983. godine u prigodi 25. obljetnice naše misije dočekan blagopokojni nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić. Istim žarom srca i istim oduševljenjem i Vas, uzoriti kardinale Josipe, pozdravljamo u ovom svečanom i za nas svetom trenutku. Doista, dobro nam došli i hvala vam što ste opet s nama!”, kazao je fra Zvonko i nakon riječi dobrodošlice kardinalu Bozaniću uputio pozdrave provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Jošku Kodžomanu, koji posebnu brigu i energiju posvećuje dobru hrvatskih misija po svijetu.

S posebnim poštovanjem pozdravio je i uzvanike kojima hrvatski jezik nije materinji: katedralnog kanonika Paula Hildebranda, dekana i katedralnog župnika Christiana Hermesa, gospođu Stefanie Wahle-Hohloch iz Odjela za zajednice materinjih jezika pri Biskupiji Rottenburg-Stuttgart i s. Arntraud Krieger, predstavnicu Reda sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Untermarchtala.

Također je u pozdravima među prvima istaknuo i ravnatelja za Hrvatsku inozemnu pastvu Tomislava Markića, voditelja Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Frankfurtu Ivicu Komadinu i svu braću svećenike koji su došli uveličati misno slavlje, a na poseban način, fra Marinka Vukmana i fra Nediljka Brečića, koji su u toj zajednici sveukupno 30 godina ostavili neizbrisiv trag.

Uz njih je fra Zvonko pozdravio i sve diplomatske predstavnike na čelu s veleposlanikom RH Gordanom Grlićem Radmanom, sve predstavnike hrvatskih udruga i sve nazočne na proslavi.

Uvodeći u euharistijsko slavlje kardinal Bozanić je kazao da mu je drago što je u tom znakovitom slavlju 60 godina postojanja Hrvatske katoličke misije u Stuttgartu zajedno s vjerničkim pukom.

“Ova misija je posebno povezana s našim blaženikom, kardinalom Alojzijem Stepincem. On je upravo taj dar Crkvi, a na poseban način dar hrvatskom narodu. I u domovini i u inozemstvu, i u Hrvatskoj, i u Bosni i Hercegovini, on je naš dar. Dar zbog toga što je mogao javno reći: Moja je savjest mirna. Kad je on postao najveći? On je rastao kroz čitavo zvanje, ali najplodniji je postao upravo onda kad je bio u zatočeništvu. Onda je djelovao i svijetlio i nije stao ni poslije smrti. On okuplja one koji žele Boga slijediti i pokazuje nam primjer. Dovoljno je doći u zagrebačku katedralu tijekom tjedna, bilo koji sat, uvijek netko tamo ili kleči ili sjedi ili razmatra ili moli ili traži zagovor. Njegov obljetnica, i 20. i 120. se poklapa i s ovom obljetnicom. Bog piše svojim crtama. Trebamo imati pouzdanja u Boga“, kazao je kardinal Bozanić.

Pred kraj misnog slavlja u ime biskupa Gebharda Fürsta i biskupije Rottenburg-Stuttgart pozdrave i čestitke prenio je katedralni kanonik Paul Hildebrand te zahvalio hrvatskim katoličkim vjernicima na njihovu svestranu svjedočanstvu vjere.

Dekan i katedralni župnik Christian Hermes je uz svoje čestitke i zahvale istaknuo pozitivne osobine hrvatskih vjernika i pozvao Hrvate na veći vjernički i politički angažman u svojim vjerskim i mjesnim zajednicama te da kao ravnopravni članovi preuzmu odgovornost u njemačkom društvu, tamošnjoj Crkvi i Biskupiji.

U ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja nazočnima se obratio fra Joško Kodžoman i zahvalio svim svećenicima, redovnicama i redovnicama koji su kroz desetljeća podizali misiju u Stuttgartu, a posebnu zahvalu uputio je biskupiji Rottenburg-Stuttgart za potporu koju je dala i daje, da Hrvati svoju vjeru na svom jeziku živjeti mogu, a uz nju i Upravi grada Stuttgarta koji su Hrvate s otvorenim srcem i raširenih ruku primili.

Prije završnog blagoslova fra Zvonko je za uspomenu kardinalu, a zatim i ostalim svećenicima uzvanicima darovao prigodom obljetnice tiskanu monografiju „U srcu Stuttgarta“ koju kao autor potpisuje.

Kardinal se zahvalio za dar i odao priznanje za trud koji je fra Zvonko uložio u knjigu. „Ova knjiga je spomen, a mi trebamo obnavljati spomene. Jer onaj koji se ne sjeća prošlosti, nema niti budućnosti. Ovo je knjiga spomen na ono što je bilo, a koja nas obvezuje i dalje pisati“, istaknuo je Kardinal uz priznanje i HKM Stuttgart za sve ono što čini Za Crkvu u Hrvata i priznanje biskupiji Rottenburg-Stuttgart za suradnju sa zagrebačkim Caritasom te fra Zvonku uručio Medalju sv. Ivana Pavla II., pape.

Na kraju misnoga slavlja fra Zvonko je zahvalio prvenstveno kardinalu Bozaniću, ali i svima onima koji su uzveličali slavlje, kao i onima koji su pomogli pri proslavi obljetnice, posebice Organizacijskom odboru na čelu s Antom Prusinom.

S proslave svoje 60. obljetnice HKM Stuttgart uputila je dar izgradnji Doma za smještaj mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi u sklopu projekta „Da život imaju“.
(Fenix-magazin/Josipa Zeko/ Foto: Petar Ćuk)