Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica već tradicionalno hodočaste u marijanska svetišta u Njemačkoj : Marienthal, Neviges, Hildesheim i Deggingen. U Deggingenu je misno slavlje predvodio vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac, koji je podijelio sakrament sv. potvrde 24-orici krizmanika

Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj već tradicionalno na Duhovski ponedjeljak – blagdan Marije Majke Crkve, hodočaste u marijanska svetišta u Njemačkoj. Tako je bilo i ove godine, u ponedjeljak 9. Lipnja, u Marienthalu, Nevigesu, Hildesheimu i Deggingenu.
Svečano misno slavlje u Marienthalu predvodio je ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu mr. fra Josip Grbavac u zajedništvu s predstavnikom HKM Rajnsko-majnske regije, voditeljem HKM Mainz fra Antom Bilićem, voditeljem HKM Wiesbaden dr. fra Antom Bilokapićem te s još osam svećenika. Sve je na početku pozdravio o. Bilić koji je okupljenima zaželio blagoslovljeno vrijeme u Marijinoj blizini. Pozdravnu riječ hodočasnicima u ime domaćina –franjevačkoga marijanskog svetišta i franjevačkog samostana uputio je gvardijan fra Bernold Geyer.
Miodari su bili namijenjeni izgradnji nove crkve – Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu. Misno slavlje animirala je na orguljama pastoralna suradnica iz HKM Wiesbaden s. Auksilija Milić, a pjevao je zbor te misije uz sudjelovanje članova iz drugih zajednica kao i uz sudjelovanje pastoralnih suradnica (redovnica) i suradnika iz HKM. Misnom slavlju pribivale su i školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje djeluju u Biskupiji Mainz. Prije misnog slavlja molio se križni put, a predvodio ga je voditelj HKM Darmstadt fra Nediljko Brečić. Popodnevni kulturno-zabavni program organiziran je u dvorani „Main Bahnhof“ u Rüdesheim am Rhein.
Na hodočašću Hrvata iz regije Sjeverna Rajna i Vestfalija misno slavlje u Marijinoj katedrali u Nevigesu predvodio je naslovni ninski nadbiskup iz Rima mons. Martin Vidović. Na hodočašću Hrvata iz Sjeverne regije misu u Hildesheimu predvodio je karmelićanin o. Vjenceslav Mihetec. Vjernici iz hrvatskih katoličkih zajednica Göppingen i Geislingen u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart, koje vodi fra Ivica Jurišić, toga dana hodočastili su u marijansko svetište Ave Maria u Deggingenu. Ovogodišnje misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac, koji je tijekom mise podijelio sakrament sv. potvrde, a primilo ga je 24-ero djevojaka i mladića.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić