Za australsku reprezentaciju će na SP-u zaigrati Mile Jedinak, Matthew Jurman, Tomi Jurić, Matthew Spiranovic i Eugen-Josip Galekovic

Nogometna reprezentacija Australije izborila je plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine nakon što je u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija u Sydneyju pobijedila Honduras 3-1 poslije 0-0 iz prve utakmice.
Junak utakmice bio je australski Hrvat Mile Jedinak (33) koji je zabio sva tri gola za ”Socceroose”.
Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji iduće godine neće, dakle, Hrvatska biti ”usamljena”, uz naše Vatrene tu su i Hrvati koji će silom (ne)prilika igrati za druge reprezentacije. Jedan od njih je o 33-godišnji Mile Jedinak, Hrvat koji je iz Sydneyja je 2003. godine došao u Varteks. Trenirao ga je najuspješniji hrvatski izbornik svih vremena Miroslav Ćiro Blažević, ali i Dražen Besek, bivši nogometaš Dinama, koji je također bio pod trenerskom ”palicom” trenera svih trenera. Za Varteks je Jedinak odigrao tek dvije utakmice nakon čega je otišao u Premiership.
Obitelj sportskog junaka Australije Mile Jedinaka je iz Požege, a on je rođen u dalekoj Australiji, Sydneyju, gdje je i počeo igrati nogomet.
Jedinak nije usamljen kao Hrvat u australskoj reprezentaciji. Naime, tamo igra još nekoliko nogometaša koji su porijeklom Hrvati.
U reprezentaciji igra i Matthew Jurman, porijeklom Hrvat, igrač kluba Suwon Bluewings. Tu je i Tomi Jurić, koji je od 2010. do 2013. igrao za Croatiju Sesvete, Lokomotivu i Inter.
Poziv su dobila još dvojica nogometaša hrvatskog porijekla – Matthew Spiranovic, koji je 2007. godine odbio zaigrati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, te Eugen-Josip Galekovic, koji je kao junior nastupao za klub pod imenom Chelsea Hajduk kojeg su osnovali australski Hrvati. (narod.hr)