Simpozij će svečano otvoriti predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, predstojnik Katedre za južnu slavistiku pri Institutu za slavistiku Sveučilišta u Beču Vladimir Biti i Leonardo Marušić sa Sveučilišta u Zadru, a nazočit će mu brojni uzvanici i znanstvenici iz Hrvatske i Austrije

Povodom obilježavanja 650. obljetnice postojanja Bečkog sveučilišta, Hrvatska akademska zajednica i Hrvatski povijesni institut iz Beča organiziraju u subotu 10. listopada ove godine, s početkom u 9 sati, u Institutu za slavistiku Bečkog sveučilišta (Spitalgasse 2), jednodnevni simpozij pod naslovom „Hrvati na Bečkom sveučilištu“.
Simpozij će svečano otvoriti predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, predstojnik Katedre za južnu slavistiku pri Institutu za slavistiku Sveučilišta u Beču Vladimir Biti i Leonardo Marušić sa Sveučilišta u Zadru, a nazočit će mu brojni uzvanici i znanstvenici iz Hrvatske i Austrije.
Prigodna predavanja o Hrvatima koji su tijekom šest i pol stoljeća svojom prisutnošću i radom obilježili Bečko sveučilište održati će Vlasta Švoger (Hrvatski institut za povijest, Zagreb), Josip Bratulić (HAZU, Zagreb), Ivan Koprek (Hrvatski povijesni institut, Beč), Ana Alebić Juretić (Sveučilište u Rijeci), Anamarija Manestar (Hrvatska akademska zajednica, Beč), Ivana Hobec (Hrvatski institut za povijest, Zagreb), Antonija Mlikota (Sveučilište u Zadru), Alojz Jembrih (Sveučilište u Beču), Josip Seršić (Hrvatska akademska zajednica, Beč) i gradišćanski Hrvat Nikola Benčić, slavist i znanstvenik (dopisni član HAZU).
„Hrvati su kao jedan od rijetkih naroda dobili priliku predstaviti svoju prisutnost od samog osnivanja Sveučilišta u Beču, prije ravno 650 godina“, istakao je Igor Lacković, jedan od predsjednika Hrvatske akademske zajednice u Beču, koja skup organizira.
(Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek