HKUD Fala iz Schaffhausena upotpunila je svojim nastupom sliku Hrvatske na ovom susretu u kulturnom dijelu, a Hrvate je kulinarski, na roštilju, zastupao kuglački klub Croatia iz Buchsa. Kolače, kavu i promidžbeni materijal dijelile su članice hrvatske integracijske grupe

Svibanj i lipanj su u Švicarskoj mjeseci kada se na mnogo mjesta organiziraju međunarodni susreti kultura. U Buchsu, malom gradiću u kantonu Sankt Gallen, na susretu pod nazivom grenzenLOS (bez granica) 1. lipnja 2013. okupili su se predstavnici različitih zemalja iz Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike. U središtu grada Bahnhoftrasse je bila ispunjena šarolikim štandovima gdje su se posjetiteljima predstavili narodi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Hrvatske, Kine, Italije, Jemena, Nizozemske, Rusije, Srbije, Sri Lanke, Tibeta, Turske, Mađarske i Švicarske. Uz njih, posjetiteljima su se informativnim materijalom predstavile različite organizacije kao što su Amnesty International, Terre des hommes i drugi.
Hrvate je kulinarski, na roštilju, zastupao kuglački klub Croatia iz Buchsa: Branko, Drago, Zdravko, Hrvoje, Marin, Željko, Ljubo, Marcel, Christoph i Dominik. Na drugom štandu bili su ponuđeni kolači, kava i promidžbeni materijal i vodile su ga članice hrvatske integracijske grupe (osnovane 2003.) s ciljem promidžbe hrvatske kulture i suradnje na polju integracije s domaćim i stranim udruženjima. Radnu grupu koordinira od samog osnutka Anela Matanović, zastupnica druge generacije Hrvata. Uz koordinatoricu Anelu na štandu su pomagale Blaža, Anica, Mirjana, Blagica i učiteljica HDŠ Darija.
Kulturni dio programa, nakon pozdravnih riječi gradonačelnika, počeo je u 11 sati. HKUD Fala iz Schaffhausena upotpunila je svojim nastupom sliku Hrvatske na ovom susretu u kulturnom dijelu. Nakon što su otplesali dvije koreografije, falaši su pozvali publiku da im se pridruže što su mnogi i učinili.
(www.hrvati.ch

Tekst: Ruža Studer