U hodočašču, u kojem je sudjelovalo više tisuća vjernika, vjernici iz njemačkih katoličkih misija sudjelovali su 42. put. Misno slavlje predvodio je mons. Sudar u zajedništvu s o. Repešom, novim voditeljem HKM Köln fra Franom Milanovićem Litrom i s još jedanaest biskupijskih i redovničkih svećenika, uglavnom voditelja obližnjih hrvatskih misija, među kojima je bio i voditelj HKM Tuttlingen u biskupiji Rottenburg-Stuttgart vlč. Josip Pavlović. Misnom slavlju pribivao je i gk iz Düsseldorfa Vjekoslav Križanec

Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija iz regije Sjeverna Rajna i Vestfalija tradicionalno su hodočastili 42. put na Duhovski ponedjeljak, 20. svibnja, u staro zavjetno svetište Neviges. Valja podsjetiti kako je prvo hrvatsko hodočašće organizirano 1971. godine, a na njega su hodočastili vjernici iz hrvatskih katoličkih misija Duisburga, Leverkusena i Lüdenscheinda sa svojim svećenicima.
Hodočašče, u kojem je sudjelovalo više tisuća vjernika, započelo je sakramentom pomirenja u svetištu. Križni put u svetištu predvodio je predsjednik Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije mons. Pero Sudar u zajedništvu s organizatorom hodočašća, voditeljem HKM Wuppertal fra Josipom Repešom i vjernicima.
Svečano misno slavlje započelo je ophodom od sakristije kroz svetište do glavnog oltara. U ophodu su išli i mladi obučeni u hrvatske narodne nošnje noseći i hrvatski državni stijeg. Misno slavlje predvodio je mons. Sudar u zajedništvu s o. Repešom, novim voditeljem HKM Köln fra Franom Milanovićem Litrom i s još jedanaest biskupijskih i redovničkih svećenika, uglavnom voditelja obližnjih hrvatskih misija, među kojima je bio i voditelj HKM Tuttlingen u biskupiji Rottenburg-Stuttgart vlč. Josip Pavlović. Misnom slavlju pribivao je i gk iz Düsseldorfa Vjekoslav Križanec.
Sve je na početku pozdravio organizator hodočašća o. Repeša, a riječi dobrodošlice hrvatskim hodočasnicima uputio je gvardijan – upravitelj svetišta fra Othmar Brüggemann.
Mons. Sudar je predvodio posvetnu molitvu hrvatskog naroda u svetištu pred Gospinim likom, a udijeljeno je vjernicima i potpuni oprost po dekretu kölnskog nadbiskupa kardinala Joachima Meisnera. Svi su na kraju u znak hrvatskog narodnog jedinstva i povezanosti otpjevali hrvatsku himnu. Mons. Sudar je sve potaknuo neka i dalje sudjeluju u slavljima u svojim misijama i zajednicama u Njemačkoj.
Vjernici su imali prigodu i za osobne molitve, a hodočašće je završilo poslijepodnevnim druženjem i objedom. Hodočasnici su svojim darom prikupljenim u svetištu od više od 3200 eura pomogli obnovu i gradnju Gospinog svetišta Vrhbosanske nadbiskupije Komušina-Kondžilo.
Misno slavlje uveličao je uz sudjelovanje svih hodočasnika zbor HKM Wuppertal pod vodstvom Marka Peulića.
Mons. Sudar je u 18. svibnja podijelio sakrament potvrde u HKM Bochum i HKM Gelsenkirchen, koje vodi vlč. Vinko Delinac, a na svetkovinu Duhova, 19. svibnja, u HKM Mülheim a.d. Ruhr i HKM Duisburg, koje vodi o. Vidan Mišković.

Tekst i fotografija: Adolf Polegubić