U australskoj saveznoj državi Victoria nalazi se Sunshine, u predgrađu Melbournea. Ovdje živi i vrlo aktivna hrvatska zajednica okupljena oko tamošnjeg HKC-a i voditelja vlč. Josipa Vranješa, crkve Sv. Leopolda Mandića i FA Hrvatska zora

U australskoj saveznoj državi Victoria nalazi se mjesto lijepog imena – Sunshine (doslovno – Sunčev sjaj). Svoje ime ovo predgrađe Melbournea duguje poznatoj tvrtki Sunshine Harvester Works koja je imala veliki utjecaj na ove prostore početkom 20. stoljeća. U ovom mjestu živi i vrlo aktivna hrvatska zajednica. Australski Hrvati i desetljećima nakon što su oni osobno, ili njihovi roditelji, djedovi, pradjedovi…došli u zemlju ‘Down Under’, plešu hrvatske tradicionalne plesove, nedjeljom odlaze na mise u hrvatsku crkvu, održavaju humanitarne donatorske večeri…
Voditelj Hrvatskog katoličkog centra Sunshine, vlč. Josip Vranješ (57) rodio se u selu Rostovo, u općini Novi Travnik. Otišao je u sjemenište u Dubrovnik 1975., a nakon mature 1979. upisao je Bogoslovni fakultet u Sarajevu. Diplomirao je 1986., mladu misu održao je 1968. u svom selu Rostovu a nakon toga preuzeo je župu u Komušini, selu između Doboja i Banja Luke. Ondje je ostao tri mjeseca da bi se nakon toga uputio na drugi kraj svijeta – u Australiju. Bio je to 28. prosinca 1986.
Misiju je u to vrijeme vodio vlč. Ivica Zlatunić koji je poslije nekoliko godina otišao na službu u Njemačku pa je Josip naslijedio njegovu župničku dužnost. Za hrvatsku zajednicu u to vrijeme bilo je važno nastaviti planirati radove na izgradnji crkve Sv. Leopolda u kojoj je prva misa slavljena tek na Božić 1984., u novosagrađenoj dvorani. Izgradnja same crkve dovršena je 15 godina nakon dolaska fra Josipa, 2001. Za unutrašnje uređenje pobrinuli su se umjetnici iz Hrvatske.
U sklopu HKC -a djeluje i vrlo cijenjeni Folklorni ansambl ‘Hrvatska zora’ osnovan 1993. godine. Danas ima više od stotinu članova, a predsjednica grupe je Andrijana Dorinko.

Opširnije