Hrvati su hodočastili 46. put u marijansko svetište Neviges, nazočili 37. hrvatskom hodočašću Mariji, Majci Crkve u katedrali u Hildesheimu i u franjevačkom svetištu BDM od milosti – Gospe žalosne u Marienthalu

Hrvatski vjernici su na Duhovski ponedjeljak hodočastili 46. put u marijansko svetište Neviges, koje vodi HKM iz Wuppertala na čelu s fra Antom Markovićem. U njega dolaze vjernici iz savezne države Sjeverne Rajne i Vestfalije, kao i oni iz Nizozemske i Belgije.

Križni put je vodio fra Ante Marković, a misno slavlje dominikanac iz Mainza Frane Prcela uz koncelebraciju domaćina fra Ante Markovića i don Damira Kovačića, voditelja HKM Hagen i uz pomoć još 16 svećenika voditelja misija iz NRW-a te fra Ivana Kovačevića iz Hanaua i fra Ante Bilića iz Mainza.

Fra Ante je, uz vjernike, pozdravio i konzulicu Klaudiju Aljinović iz GK RH u Düsseldorfu koja je nazočila misnom slavlju i klapu Sveti Juraj HRM koja ga je pjevanjem uveličala.

Hodočasnici su nakon mise nastavili druženje na obližnjem proplanku uz domaće kulinarske specijalitete i glazbu sve do kasnih poslijepodnevnih sati.

Na Duhovski ponedjeljak hrvatski katolici iz Sjeverne Njemačke bili su na 37. hrvatskom hodočašću Mariji, Majci Crkve u katedrali u Hildesheimu.
Zajedno s oko 450 hodočasnika i voditeljima misija iz Regije Sjever Hrvatske inozemne pastve u Njemačkoj, misno slavlje predvodio je Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Na početku mise sve prisutne pozdravio je organizator hodočašća i predstavnik Regije Sjever don Ante Ivančić, voditelj HKM Göttingen.

Na hodočašću su sudjelovali vjernici iz misija u Hamburgu, Berlinu, Neumünsteru, Göttingenu, Hannoveru i Kasselu zajedno sa svojim svećenicima, časnim sestrama iz Hamburga i trajnim đakonom iz Berlina, odakle je došla i velika skupina ministranata.

Misno slavlje glazbeno je oblikovao Misijski zbor iz Hamburga pod vodstvom s. Jasne Matić.

Hodočašće je završilo okupljanjem i zajedničkim ručkom u dvorani “Veranstaltungszentrum” u Hildesheimu, uz zabavnu pratnju glazbene skupine Trend.

Fotogalerija

Hrvati katolici iz hrvatskih katoličkih misija iz Rajnsko-majnskog pastoralnog područja tradicionalno su hodočastili na Duhovski ponedjeljak, 5. lipnja – blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve u franjevačko svetište BDM od milosti – Gospe žalosne u Marienthal, u organizaciji Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main.

Svečano misno slavlje ispred crkve u svetištu predvodio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, pomoćni sarajevski biskup mons. dr. Pero Sudar u zajedništvu sa župnikom Hrvatske katoličke župe u Frankfurtu i predstavnikom toga pastoralnog područja za svećenike fra Željkom Ćurkovićem, voditeljem HKM Rüsselsheim fra Ivanom Križanovićem, te šestoricom redovničkih i dvojicom biskupijskih svećenika.

Uime organizatora – Hrvatske katoličke župe Frankfurt sve je pozdravio župnik fra Željko Ćurković, a potom i gvardijan franjevačkog samostana u Marienthalu fra Bernold Geyer.

Pjevanje na sv. misi uz pratnju na orguljama animirale su s. Pavimira Šimunović i s. Filipa Smoljo iz Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main.

Misnom slavlju pribivalo je i više pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laika) na čelu s njihovim predstavnikom pastoralnim referentom u HKM Offenbacah am Main pastoralnim referentom Zvonkom Orlovićem. Misnom slavlju pribivale su i školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje djeluju u Biskupiji Mainz.

Mons. Sudaru i svima okupljenima na hodočašću zahvalio je fra Željko Ćurković.
(Fenix Magazin)