Vjernici iz hrvatskih katoličkih misija iz Rajnsko-majnske regije hodočastili su 50. put u franjevačko marijansko svetište BDM od milosti – Gospe žalosne u Marienthal. Svečano misno slavlje ispred crkve u svetištu predvodio je vojni biskup u RH mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s 11 hrvatskih redovničkih svećenika. Svetište u Navigesu koje vodi HKM iz Wuppertala posjetilo je oko 5000 vjernika iz savezne države Sjeverne Rajne i Vestfalije kao i hrvatski vjernici iz Nizozemske i Belgije. Ove godine predvoditelj 44. hodočašća i misnog slavlja bio je pomoćni banjalučki biskup mons. Marko Semren uz koncelebraciju fra domaćina Josipa Repeše i fra Petra Ćirka, voditelja HKM Düsseldorf

Hrvati iz hrvatskih katoličkih misija iz Rajnsko-majnske regije hodočastili su na Duhovski ponedjeljak – blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 25. svibnja, u franjevačko marijansko svetište Blažene Djevice Marije od milosti – Gospe žalosne u Marienthal. Svečano misno slavlje ispred crkve u svetištu predvodio je vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s jedanaestoricom hrvatskih redovničkih svećenika. Prije Svete mise išlo se u procesiji tijekom koje su mladi u narodnim nošnjama nosili repliku slike Gospe Sinjske i položili je ispred oltara. Sve je na početku uime organizatora – Hrvatske katoličke župe Frankfurt pozdravio župnik fra Željko Ćurković podsjetivši kako je ovogodišnje hodočašće u znaku dva jubileja – 50. hodočašća hrvatskih vjernika iz te regije na Duhovski ponedjeljak te 300. obljetnice slavne pobjede pod Sinjem uz Gospin zagovor. Potom je sve pozdravio gvardijan franjevačkog samostana u Marienthalu fra Bernold Geyer. Biskup je rekao kako je svim misionarima i svećenicima drago vidjeti zajedništvo iseljene Hrvatske.
Nakon okrjepe bila je molitva i blagoslov s Presvetim. Posebno se molilo za duhovna zvanja. Prije Misnog slavlja vjernici su imali prigodu za ispovijed i osobne molitve te su mogli sudjelovati u pobožnosti križnoga puta, kojega je predvodio voditelj HKM Offenbach am Main fra Tomislav Dukić.

44. hodočašće Hrvata u Neviges
Hrvati su se na marijansko svetište u Nevigesu okupili već 44. put po redu. Ovo svetište koje vodi Hrvatska katolička misija iz Wuppertala na čelu s fra Josipom Repešom posjetilo je na Duhovski ponedjeljak oko 5000 vjernika iz savezne države Sjeverne Rajne i Vestfalije kao i hrvatski vjernici iz Nizozemske i Belgije. Ove godine predvoditelj hodočašća i misnog slavlja bio je pomoćni banjalučki biskup mons. Marko Semren uz koncelebraciju domaćina fra Josipa Repeše i fra Petra Ćirka, voditelja HKM Düsseldorf, i uz pomoć 11 svećenika voditelja misija iz NRW-a. Fra Josip je na početku pozdravio biskupa Semrena, svećenike kao i sve vjernike koji su se okupili po 44. put u velikom broju u ovo marijansko svetište. Pozdravio je i Dragana Bagarića konzula Republike Bosne i Hercegovine iz Frankfurta.
Oca biskupa kao i sve okupljene svećenike i vjernike pozdravio je voditelj samostana u Nevigesu o. Frank Krampf te im zaželio dobrodošlicu. Kao i proteklih godina skupljali su se dobrovoljni prilozi, a ove godine će se pomoći izgradnji crkve u Kninu.
Nakon zajedničkog ručka domaćini su u čast biskupu pripremili ples “A la Croata” koju je izvela folklorna skupina Zagreb iz Wuppertala koju vodi Anđelka Marić. Hodočasnici su nastavili druženje na obližnjem proplanku uz domaće kulinarske specijalitete i glazbu sve do kasnih poslijepodnevnih sati.
(Fenix Magazin)