Izaslanstvo se susrelo s mr. sc. Dariom Krstičević, predstojnicom Državnoga ureda za Hrvate izvan RH, a teme sastanka bile su: konstituiranje i broj članova Međuvladina mješovitog odbora i funkcioniranje i financiranje medija Hrvata u Crnoj Gori, kao i problem restitucije zemljišta

Izaslanstvo predstavnika Hrvata u Crnoj Gori, u čijem su sastavu bili predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i predsjednica Hrvatske građanske inicijative i članica Izvršnog odbora Vijeća Marija Vučinović, boravila je u radnom posjetu Zagrebu, kojom su se prigodom susreli s predstavnicima političkoga života iz matične države.
28. listopada su se u pratnji Ivana Zebe, tajnika u Državnom uredu za Hrvate izvan RH, susreli s mr. sc. Marinom Knezovićem, ravnateljem Hrvatske matice iseljenika. Prigodom sastanka dogovorena je suradnja na zajedničkim projektima. Također je bilo riječi o načinu na koji bi se sportašima iz Crne Gore omogućio dolazak i sudjelovanje na Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu u srpnju iduće godine.
Istoga dana susreli su se i s veleposlanikom Crne Gore u RH, Igorom Građevićem. Na sastanku s veleposlanikom najviše riječi bilo je o suradnji dvaju zajednica-hrvatske u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj. Na prijedlog veleposlanika Građevića pokrenuta je ideja o suradnji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Nacionalne zajednice i Vijeća Crnogoraca Hrvatske. Veleposlanik Građević istaknuo je ovom prilikom da mu je bilo iznimno zadovoljstvo poslušati članice ženske klape „ Moderato Cantabile” iz Kotora i upoznati voditeljicu klape i vanjsku suradnicu Vijeća, Andreu Orlando, tijekom njihovog gostovanja povodom ovogodišnjih zagrebačkih „Lučindanskih susreta”. Konstatiran je sve bolji položaj Hrvata u Crnoj Gori i Crnogoraca u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, te su obje strane iskazale spremnost i interes da se taj trend nastavi i dalje.
29. listopada izaslanstvo iz Crne Gore, ponovno u pratnji tajnika Zebe, susrelo se s mr. sc. Dariom Krstičević, predstojnicom Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,koja ih je primila u pratnji Ivane Goranić, savjetnice s posebnim položajem za hrvatske manjine u Državnom uredu za Hrvate izvan RH. Glavne teme sastanka bile su: konstituiranje i broj članova Međuvladina mješovitog odbora, funkcioniranje i financiranje medija Hrvata u Crnoj Gori i problem restitucije zemljišta. Naglašeno je da je navedeni Ured, koji je Vlada RH osnovala upravo s tom svrhom da bude zadužen za problematiku pripadnika hrvatskoga naroda izvan matične države, referentno mjesto i adresa na koju se pripadnici hrvatske manjine trebaju obraćati za pomoć i suradnju.
U prijepodnevnim satima gospođe Deković i Vučinović susrele su se s Ivom Jelušićem, potpredsjednikom saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, i članovima Odbora iz redova svih političkih stranaka u RH. Susret je protekao u iznimno ugodnom ozračju i potrajao je čak i dulje od planiranoga. Naglasak je stavljen na problem povratka zemlje. Zaključeno je da je status hrvatske manjine u Crnoj Gori, uz sve probleme, na zadovoljavajućoj razini, te da treba raditi na tome da bude sve bolji. Iskazana je želja da hrvatska zajednica bude poveznica u budućim komunikacijama, te garant i najbolji pokazatelj dobrih odnosa RH i Crne Gore.
Nakon sastanka u Saboru, na radnom ručku održan još jedan sastanak s predstojnicom Krstičević i njezinim suradnicima iz Ureda.
U poslijepodnevnim satima delegaciju Hrvata iz Crne Gore primio je mr. sc. Željko Kuprešak, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Davor Vidiš, načelnik Sektora za zemlje jugoistočne Europe u MVEP RH, i Damir Sabljak. Razgovaralo se o aktualnom položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori.
Sastanci su organizirani kako bi se i ubuduće nastavila dobra suradnja među dvjema prijateljskim državama na dobrobit hrvatske zajednice u Crnoj Gori.
(Radio Dux)