Danas papu Franu čuva i 23-godišnji Ivan Šarić, podrijetlom iz Tomislavgrada. Peti je Hrvat u Papinskoj švicarskoj gardi u povijesti

Prije 500 godina papa Julije II. uputio je Švicarskoj konfederaciji Bulu za regrutiranje mladih Švicaraca, koji bi činili papinu tjelesnu gardu. U Rim 22. siječnja 1506. stiže kontingent od 150 mladića, što je predstavljalo stvarno osnivanje Papinske švicarske garde. Najteži događaj u povijesti ove male vojske dogodio se 6. svibnja 1527 godine kada se sukobila s vojskom Karla Burbonskog. Dvanaest tisuća vojnika upalo je u Rim, pljačkalo i razaralo grad, a 147 gardista suprotstavilo se i odupiralo pljačkašima sve do smrti. Njihova herojska smrt od tog je trenutka postala simbol vjernosti i hrabrosti Švicaraca u papinoj službi.
Danas papu Franu čuva i jedan Hrvat, 23-godišnji Ivan Šarić, podrijetlom iz Tomislavgrada.
Kada je u proljeće 2011. godine započeo služiti vojni rok u švicarskoj vojsci, otac mu je po prvi put ispričao priču o Papinskoj švicarskoj gardi. Jednoga dana, prolazeći pokraj obavijesne ploče u vojsci, zastao je pokraj brošure o Papinskoj švicarskoj gardi. Uzeo ju je kako bi se informirao. Nije bio siguran predstavlja li hrvatsko prezime kakvu zapreku za pristup gardi, pa se tim pitanjem obratio svećeniku u čijoj župi je godinama ministrirao. Svećenik ga je upoznao s bivšim gardistom koji mu je približio službu.
Prijavio se i ubrzo dobio poziv na razgovor, a o tome hoće li biti primljen odlučivao je zapovjednik garde Daniel Arning. Mjesec dana nakon razgovora postao je član Papinske švicarske garde.
Budući gardist treba ispuniti sedam uvjeta. Mora biti katolik, švicarski državljanin, neoženjen, imati između 19 i 30 godina, biti visok najmanje 174 cm, imati najmanje srednjoškolsko obrazovanje i odslužiti švicarsku obveznu vojsku.
Trenutno je jedini gardist s hrvatskim podrijetlom. Prije njega to su bili Željko Pavelko i Aleksandar Barbarić.
Marko Latinčić, koji već 40 godina radi za Radio Vatikan, rekao mu je da je peti Hrvat u Papinskoj švicarskoj gardi u povijesti. Ostala dvojica su imala švicarsko prezime, ali su znali hrvatski jezik.
(http://misija.slobodnadalmacija.hr)