Nazvana je logično i efektno – Orlando – prema srednjovjekovnom vitezu koji već stoljećima na kraju Straduna čuva grad Dubrovnik

U četvrtak, 24. kolovoza u dubrovačkoj palači Sponza bit će predstavljena monografija Hrvatske radio televizije (HRT) Nagrada Orlando – 40 godina kojom se obilježava 40 godina neprekinutoga postojanja nagrade Orlando na jednom od najstarijih i najistaknutijih europskih kulturnih festivala, nagrade koja je postala institucijom i koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara.
Nazvana je logično i efektno – Orlando – prema srednjovjekovnom vitezu koji već stoljećima na kraju Straduna čuva grad Dubrovnik. Kako to često biva, pokretači nisu niti slutili što su tada pokrenuli. Nagrada je zaživjela vlastitim životom i prerasla iz prestižnoga priznanja u pravu instituciju neodvojivo vezanu uz Grad, iz čijih je ulica, pretvorenih u ljetnu pozornicu, izniknula. Pokretač nagrade bio je 1976. informativno-politički mjesečnik Izbor, jedno od izdanja novinske kuće Vjesnik, nakon čijega je gašenja 1992. HRT preuzela pokroviteljstvo ove nagrade.
Okosnicu monografije čine obrazloženja koja ocjenjivački sudovi daju svake godine najboljim dramskim i glazbenim postignućima. Dramske predstave, a posebno koncerti događaji su trenutka, događaji koji imaju vremensko ograničenje. Obrazloženja imaju izrazitu povijesnu vrijednost upravo zbog toga što su dokument vremena u kojem su nastali, pa mogu biti građa i doprinos za neka buduća istraživanja ili spoznaje.
Festival Dubrovačke ljetne igre, kao član Europske festivalske unije, nalazi se u društvu prestižnih festivala kao što su Edinburški, Salzburški i Avignonski festival. Dubrovačke ljetne igre ujedno su i kulturna manifestacija od nacionalnog značenja za Republiku Hrvatsku, mjesto susreta ideja na lokalnoj i nacionalnoj razini s onim internacionalnim. Ovaj se festival među drugim festivalima ističe jednom od svojih osnovnih značajki, a to je Grad i ambijentalnost. Teško je i zamisliti Shakespeareova Hamleta bez tvrđave Lovrijenac, idealnog scenskog prostora za tu predstavu. Grad nije samo kulisa, nego je ravnopravni sudionik dramskih i glazbenih događanja. Zajedništvo izvođača s Dubrovnikom i njegovim stanovnicima dodatna je dimenzija i ljepota ovoga festivala. Jedinstvena ljepota zatvorenih i otvorenih scenskih prostora renesansno-baroknoga grada Dubrovnika inspirativna je za visoka umjetnička ostvarenja, tako da je i sâm Grad ravnopravni akter u stvaranju umjetničkih djela. Najljepši je primjer za to prekrasna akustika atrija Kneževa dvora, koja djeluje kao dodatna inspiracija glazbenicima.
Godine 1992. dogodila se važna prekretnica, koja je bila kvalitativni iskorak u povijesti ove nagrade jer ju je od Vjesnika preuzela Hrvatska radiotelevizija. Time je Orlando, kao najstarija festivalska nagrada na području kazališne i glazbene umjetnosti u Republici Hrvatskoj, dobio na medijskoj prezentnosti i važnosti jer je HRT kao najveća hrvatska medijska kuća dala velik doprinos njezinu promicanju. Ova nagrada znači mnogo HRT-u, koja kao javni medijski servis ima zadaću promicati prave vrijednosti, a ovdje je riječ o kulturi i svim vrijednostima koje su uz to vezane, a to su kreativnost, kakvoća, natjecanje u izvrsnosti i upornost u radu da bi se postigli vrhunski rezultati, ističe urednik monografije Zoran Mihajlović.
HRT daje važan doprinos Dubrovačkim ljetnim igrama promicanjem festivala te obogaćivanjem i stvaranjem vrhunske arhivske audiograđe i videograđe kroz snimke vrhunskih dramskih i glazbenih izvedbi. Svim aktivnostima u vezi s nagradom koordinira peteročlano Vijeće nagrade koje čine predsjednik Zoran Mihajlović i članovi Vlaho Bogišić, Ivana Kocelj, Marija Nemčić i Mladen Tarbuk. Vijeće imenuje po tri člana ocjenjivačkih sudova za dramske i glazbene izvedbe. Članovi su dramskoga ocjenjivačkog suda Željka Turčinović, Petra Jelača i Davor Mojaš, dok su članovi glazbenoga ocjenjivačkog suda Frano Đurović, Dubravka Tomšić Srebotnjak i Marija Grazio.
Tijekom četrdeset godina postojanja nagrade Orlando brojni glazbeni i kazališni kritičari sudjelovali su u radu ocjenjivačkih sudova i na taj način dali dragocjen i vrijedan uvid u povijest igara i povijest kazališne i glazbene kritike. Prvih godina stručni ocjenjivački sud Orlanda bio je sastavljen od akreditiranih novinara i kritičara. Sastav ocjenjivačkog suda s godinama se mijenjao, pa su uključivani i pripadnici struke, mnogi ugledni kazališni i glazbeni djelatnici.
Nagrađeni mogu biti umjetnici neovisno o državljanstvu i dobi, a u početku je bilo zamišljeno da se nagrada dodjeljuje najboljim domaćim mlađim reproduktivnim umjetnicima do 35 godina starosti kao poticaj u nastavku karijere. Mnogi od dobitnika u vrijeme dodjele bili su neafirmirani mladi umjetnici, a danas su nezaobilazna imena kazališne i glazbene umjetnosti.
Od 1978. nagrada se sastoji od povelje s tekstom obrazloženja i brončane statue Orlando koja je replika Orlandova stupa, rad akademskog kipara Josipa Poljana. Prve dvije godine nagrada se sastojala od plakete Orlando, rad akademskog kipara Ante Despota. Dobitnici nagrada objavljuju se svake godine nakon posljednje izvedbe u službenom dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara, a nagrada se uručuje javno, nakon posljednje festivalske priredbe, i uručuje ju glavni ravnatelj HRT-a. Vrijeme i mjesto svečanoga uručenja nagrade mijenjali su se. Tako je u prvim godinama svečanost uručivanja nagrada organizirana krajem rujna u Zagrebu, a poslije su se dodjele organizirale u dubrovačkim gradskim prostorijama dan nakon svečanoga zatvaranja i spuštanja festivalske zastave. Najčešće je prostor u kojem su se održavale dodjele nagrade bio atrij Kneževa dvora ili atrij palače Sponza, a nekoliko se svečanosti održalo u vrtovima vile Dubravka i vile Čingrija u kojima su donedavno djelovali HRT – Radio Dubrovnik i dopisništvo Hrvatske televizije (HRT – HTV) iz Dubrovnika.
U glazbenom dijelu svečanosti sudjelovali su brojni mladi glazbenici kojima je to bila još jedna prigoda za predstavljanje javnosti. Kada je nagradu preuzela HRT, započelo se s izravnim radijskim prijenosima dodjele na valovima Hrvatskoga radija (HRT – HR) i HRT – Radija Dubrovnik, a tradicionalna je voditeljica svečanosti Nila Miličić Vukosavić, prepoznatljivi glas HRT – Radija Dubrovnik. Godine 2012. prvi je put organiziran i izravan televizijski prijenos svečane dodjele nagrade, a sljedećih se godina izravno prenosio završni koncert, u okviru kojega su objavljene i uručene nagrade Orlando.
Uz redovita godišnja priznanja povremeno su na Dubrovačkim ljetnim igrama dodjeljivane i nagrade za izniman umjetnički doprinos programu Igara, koje su dobili brojni velikani, poput Marije Crnobori, Milana Horvata, Miše Martinovića ili Borisa Papandopula. Zbog spleta životnih okolnosti Lovri pl. Matačiću takva je nagrada za životno djelo dodijeljena na njegovu posljednjem koncertu u životu, upravo u Dubrovniku, kada je dirigirao i jednu svoju skladbu.
HRT u petak, 25. kolovoza od 21.55 izravno prenosi zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) i na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3). Na završnom svečanom koncertu ispred crkve Sv. Vlaha nastupit će prošlogodišnji dobitnik nagrade Orlando za glazbu, ukrajinski violinist Aleksej Semenenko uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, a sve pod ravnanjem talijanskoga dirigenta Alberta Veronesija.
2016. Semenenko se predstavio hrvatskoj publici fantastičnim recitalom u Kneževu dvoru, a u okviru programa posvećena mladim laureatima prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja Ususret budućnosti. Njegove prepoznatljive i strastvene izvedbe resi sjajna tehnika i intonacija, zanos, inteligencija, suptilnost i prekrasno fraziranje. Te su odlike zapažene i na belgijskom glazbenom natjecanju Queen Elisabeth 2015., kada je osvojio drugu nagradu.

U izravnom prijenosu gledatelji i slušatelji moći će doznati i tko su dobitnici nagrade Orlando za najbolju dramsku i glazbenu izvedbu na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama. Urednica je i voditeljica radijskoga prijenosa Gordana Krpan, urednica televizijskoga prijenosa je Marija Ramljak, a redatelj Miljenko Bukovčan. Prijenos će biti moguće pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi

Izvor: HRT