HRT, uz već postojeće vijesti na engleskome jeziku na Petome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 5), pokrenula je i vijesti na njemačkome jeziku Nachrichten: Kroatien heute i vijesti na španjolskome jeziku Croacia Hoy

Hrvatska radiotelevizija (HRT), uz već postojeće vijesti na engleskome jeziku na Petome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 5), pokrenula je i vijesti na njemačkome jeziku Nachrichten: Kroatien heute i vijesti na španjolskome jeziku Croacia Hoy namijenjene Hrvatima izvan Republike Hrvatske te međunarodnoj javnosti. Peti, satelitski i internetski program najmlađi je program javnoga medijskog servisa. Pokrenut je 1. siječnja ove godine, a vijesti na španjolskome i njemačkome jeziku njegovo su dodatno pojačanje. „Naše vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku rade isključivo izvorni govornici. One daju pregled dana, odnosno najvažnijih događaja u Republici Hrvatskoj u trajanju od približno osam minuta”, ističe vršitelj dužnosti urednika Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivo Kujundžić.
Osmosatni program nedavno pokrenutoga Petoga programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 5), uz spomenute vijesti na stranim jezicima, sadržava i druge specijalizirane sadržaje te izbor emisija domaće proizvodnje s drugih HRT-ovih programa, a prikazuje se još dvaput dnevno kako bi se pokrile sve vremenske zone na područjima sa znatnim brojem hrvatskih iseljenika.

Vijesti na španjolskome i njemačkome jeziku pripremat će ukupno šest voditeljica i voditelja, podijeljenih u dvije ekipe, po troje za svaki jezik. Ekipu zaduženu za vijesti na španjolskome jeziku Croacia Hoy čine Manuel Plaza, Damian Bazan Mamić i Mariana Campera.
To troje „Španjolaca“ rođeno je u Argentini, odnosno u Meksiku: „Nas troje imamo više od deset godina iskustva. Na početku smo radili samo radijske vijesti, a sada i televizijske. Godinama pratimo aktivnosti u hrvatskim zajednicama i znali smo što ih zanima, što nam je sada od velike koristi”, ističu te u šali dodaju kako im je lakše govoriti na španjolskome.
Ekipu zaduženu za vijesti na njemačkome jeziku Nachrichten: Kroatien heute čine tri voditeljice, izvorne govornice: Natali Tabak Gregorić, Martina Perković i Ana Katarina Klišanin. „Naše su vijesti namijenjene Hrvatima izvan domovine, njima ih želimo povezivati i dati objektivnu sliku o Republici Hrvatskoj i strancima. Namijenjene su za njemačko govorno područje u Europi, npr. u Njemačkoj, Austriji i drugdje”, ističu voditeljice.

Osim na Petome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 5) vijesti na njemačkome i španjolskome jeziku moguće je pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr, hrt.hr, hrti.hrt.hr

“””””””””””””””