Mrežna stranica Portal hrID – Hrvatski izvan domovine namijenjena je prvenstveno učiteljima za rad u nastavi te učenicima za učenje o Hrvatskoj, njezinoj kulturi, povijesti i baštini, ali i svima drugima zainteresiranim za učenje i poučavanje hrvatskoga jezika te različite informacije o Hrvatskoj. Analiza ukupne posjećenosti mrežne stranice pokazuje veliku potražnju za ovim sadržajima. Od početka 2011., kada je stranica postavljena, do kraja 2013. posjetilo ju je i pregledalo 574.530 korisnika, a mjesečna je posjećenost je 6.000-7.000 korisnika

Časopis B.neta 3DMag za studeni 2013. uvrstio je Matičinu mrežnu stranicu hrID u TOP 3 ONLINE UČIONICE. U tekstu ZNANJA I VJEŠTINE KOJE MOŽETE NAUČITI NA INTERNETU govori se o korisnim edukativnim stranicama. U biranom društvu, među portalima Hrvatskog leksikografskog zavoda, Instituta za jezik i jezikoslovlje i Sveučilišnog računskog centra Srce, u TOP 3 preporuke našla se i mrežna stranica Hrvatske matice iseljenika hrID. U članku se između ostaloga ističe da ovaj portal “pruža uvid u sve što može pomoći prilikom učenja hrvatskoga jezika”. Opširnije (pod br. 2).

Uporaba informacijskih i komunikacijskih tehnologija danas je sastavni dio suvremene nastave te je gotovo nemoguće zamisliti učenje i poučavanje bez računala. Mrežna stranica Portal hrID – Hrvatski izvan domovine namijenjena je prvenstveno učiteljima za rad u nastavi te učenicima za učenje o Hrvatskoj, njezinoj kulturi, povijesti i baštini, ali i svima drugima zainteresiranim za učenje i poučavanje hrvatskoga jezika te različite informacije o Hrvatskoj. Analiza ukupne posjećenosti mrežne stranice pokazuje veliku potražnju za ovim sadržajima. Od početka 2011., kada je stranica postavljena, do kraja 2013. posjetilo ju je i pregledalo 574.530 korisnika, a mjesečna je posjećenost je 6.000-7.000 korisnika. (LKŠ)