U organizaciji bečke kulturne udruge „Riječ-boja – ton u Hrvatskom centru u Beču održan je hommage, prije godinu dana preminulom, bečkom knjižaru, novinaru i književniku Ljubi Rubenu Weissu ( 1949. do 2015.), rodom iz sela Lukač kraj Virovitice

U organizaciji bečke kulturne udruge „Riječ-boja – ton“, na čijem je čelu Zagrepčanka Jadranka Klabučar- Gros 13. travnja u Hrvatskom centru u Beču održan je hommage, prije godinu dana preminulom, bečkom knjižaru, novinaru i književniku Ljubi Rubenu Weissu ( 1949. do 2015.), rodom iz sela Lukač kraj Virovitice.
O njegovim djelima govorio je književni kritičar i glavni urednik Hrvatskog lista Petar Tyran, a o životu i stvaranju Klabučar – Gros.
Ulomke iz djela čitali su Nino Marinković i prijatelji iz udruge „Riječ-boja-ton“, u kojoj je Weiss bio jedan od osnivača. Svaki od njih – u čast i sjećanje – poklonio mu je vlastitu pjesmu.
„Životne i ratne okolnosti dovele su Ljubu 1991. godine u Beč“, rekla je Klabučar-Gros, istaknuvši kako je ovaj poznati hrvatski pisac, novinar, publicist, židovski aktivist i predsjednik Židovske općine u Virovitici, sa svojom bečkom knjižarom postao „institucija“ u Beču.
„Zahvaljujući Ljubinu angažmanu Nacionalna i sveučilišna knjižnica Hrvatske u vrijeme djelovanja njegove knjižare opskrbljena je sa svim važnijim knjigama na temu Hrvatske i Hrvata, objavljenima na njemačkom jezičnom području i šire“, napomenula je voditeljica hommagea. Dodala je kako je u više od 40 godina javnog djelovanja Weiss objavio oko 700 raznih tekstova, od toga veliki broj kolumni.
Većina tema odnosila se na Izrael, antisemitizam i arapsko-izraelski sukob. Za vrijeme boravka u Beču bio je član Židovske općine Beč. U Viroviticu se je vratio 2006. godine, a od 2013. bio je na čelu Židovske općine Virovitica.
Predstavljajući Weissovo književno stvaralaštvo Tyran se je osvrnuo, između ostalog, na Ljubinu zbirku poezije „Zakašnjela zbirka“ objavljenu 2006. godine i knjigu „Auschwitz i poslije“, izašlu kratko pred njegovu smrt.
„To je zbirka članaka, eseja, kritičnih tekstova, kolumni i polemika koje je autor objavio u raznim medijima od 1990. godine do dana izlaska iz štampe“, rekao je Tyran. U osvrtu na strahote zloglasnih koncentracijskih logora u Drugom svjetskom ratu i intimne priče Ljubina oca Marka, koji je bio zatočenik u Auschwitzu-Birkenau, a kojem je knjiga posvećena, spomenut je i Jasenovac i sporenje oko broja žrtava.
„Povjesničarima i ljudima iz struke treba prepustiti da istraže koliko je bilo žrtava, a ne nagađati“, rekla je opunomoćena ministrica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber, dodavši kako se „ holokaust više nikada ne smije ponoviti“.
Glazbeni okvir sjećanju na bečkog knjižara Weissa dao je Ivica Orlić na gitari prigodnim pjesmama. Goste je uvodno pozdravila tajnica Hrvatskog centra Gabrijela Novak-Karall.
(Fenix Magazin)

Tekst: Snježana Herek