Hodočašće gradišćanskih Hrvata u svetište Majke slavenskih naroda u Mariazell u Austriji okupilo je oko šest tisuća hodočasnika, od kojih je njih nekoliko stotina pristiglo pješice

Tradicionalno, 92. po redu hodočašće gradišćanskih Hrvata Majci Božjoj Celjanskoj u svetište Majke slavenskih naroda u Mariazell u Austriji odvijalo se od 28. do 30. kolovoza. Na hodočašću je sudjelovalo oko šest tisuća hodočasnika, od kojih je njih nekoliko stotina pristiglo pješice.
Središnji događaj hodočašća bila je procesija sa svijećama u subotu, 29. kolovoza te u nedjelju, 30. kolovoza euharistijsko slavlje koje je u velebnoj marijaceljanskoj bazilici predvodio biskup Željeznog (Eisenstadt) mons. Egidije Živković.
Ovim hodočašćem gradišćanski Hrvati spominju se 92 godine zajedničkoga hrvatskog hodočašća u Mariazell” i “42 godine Putujuće Marije”.
Hodočašće je započelo svetom misom koje je na čudotvornom Gospinom oltaru predslavio kanonik mons. Tome Krojer župnik iz Cindrofa – Klimpuha koji je ujedno proslavio i 40. godina svećeništva. Na misi je pjevao trajštofski crkveni zbor.
U subotu su slavljene su tri mise na hrvatskogradišćanskom jeziku. Prvu je predvodio biskupski vikar Pater Štefan Vukić OMV, drugu je slavio vlč. Joško Kuzmić. Potom je slijedio križni put na obližnjoj kalvariji. Večernju svetu misu je u bazilici predvodio vlč. Željko Odobašić, župnik iz Trajštofa i Uzlopa, a koji je ujedno po prvi put organizator ovoga hodočašća. Svetu misu svojim pjevanjem obogatili su uzlopski tamburaši i djeca. Vlč. Željko ove godine slavi i 30. godina misništva. Procesiju sa svijećama predvodio je biskup mons. Egidije Živković.
U nedjelju je jutarnju svetu misu predslavio je vlč. Štefan Raimann, župnik iz Vorištana, a svečanu svetu misu predslavio je biskup Egidije. Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je zbor tamburica “Stalnost” Čajta. Odsada će godinu dana Putujuća Marija Celjanska biti u župi Čajta.
(Fenix Magazin)

Fotogalerija