Ovogodišnji glazbeno-scenski program Hod kroz god svojevrsno je putovanje kroz godinu dana hrvatskih običaja i blagdana kroz plesne koreografije i napjeve koje Ansambl LADO njeguje u svom repertoaru: od poklada preko korizmenih običaja do Uskrsa, od Jurjeva i Duhova do Ivanja, od Velike Gospe preko žetvenih i svadbenih običaja do Božića

Ovogodišnji glazbeno-scenski program Hod kroz god svojevrsno je putovanje kroz godinu dana hrvatskih običaja i blagdana kroz plesne koreografije i napjeve koje Ansambl LADO njeguje u svom repertoaru: od poklada preko korizmenih običaja do Uskrsa, od Jurjeva i Duhova do Ivanja, od Velike Gospe preko žetvenih i svadbenih običaja do Božića. U programu je zastupljen i dio hrvatske zaštićene nematerijalne baštine s liste UNESCO-a kao što su Kastavski zvončari, Za križen, Slavonske kraljice i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja.
Ovim koncertima koje Ansambl LADO tradicionalno održava u studenome, svoju 41 godina dugu umjetničku karijeru završava umjetnički voditelj Ivan Ivančan. Nakon 41 godine provedene u Ansamblu LADO, tijekom kojih je 7 godina bio plesni voditelj i asistent umjetničkog direktora, a 24 godine umjetnički voditelj, Ivan Ivančan se svečanim godišnjim plesnim koncertom oprašta od Ansambla.
Životni i profesionalni put Ivana Ivančana obilježilo je odrastanje u folkloraškoj obitelji. Tijekom njegova umjetničkog vođenja Ansambla LADO na repertoar je postavljeno više od 40 koreografija i više od četiri stotine glazbenih brojeva svjetovnog i sakralnog karaktera raznih autora. Obnovljen je i cjelokupan hrvatski plesni repertoar.
Ivančan je pripremio stotine cjelovečernjih i manjih (plesnih, vokalno-instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih) programa za domaće i inozemne turneje, ljetne turneje i posebne prigode.
Kreirao je tridesetak tematskih cjelovečernjih koncerata, među kojima su najznačajniji „Gala koncert u povodu 50. obljetnice ansambla“, „Na moru i kraju“ , „Hod kroz god“, „Dragi naš KAJ“, „Šokački sastanak“, „Lipi naši škoji“, „LADO, hrvatsko nacionalno blago (UNESCO)“ i „Iz kajkavskih krajeva“.
Iznimno zapaženi bili su i programi posvećeni Zvonimiru Ljevakoviću, Emilu Cossettu, Boži Potočniku, Marijanu Makaru, Tomislavu Uhliku…
Koncipirao je ili inicirao tridesetak kompaktnih ploča, a na dvadesetak je bio glazbeni producent, primivši 9 Porina.
Priredio je glazbenu monografiju „Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi“ s 4 CD-a, u kojima Orkestar LADA predstavlja više od sedamdeset tradicijskih glazbala i 30 sastava kroz 130 glazbenih brojeva.
Potaknuo je osamostaljivanje Orkestra Ansambla i muškog pjevačkog korpusa Vokalisti LADA te pridonio njihovu osposobljavanju za samostalne cjelovečernje koncerte. Inicirao je i osnivanje novih Ladarica koje sada djeluju pod okriljem Ansambla. Na glazbeni repertoar orkestra „vratio“ je tambure farkašice i uveo mandoline i bandiste (limene puhače).
U povodu 50. obljetnice LADA u Etnografskom muzeju, sa Zvjezdanom Antoš, priredio je izložbu „Iz riznice LADA“. Inicirao je i podržao projekte Lado ELECTRO i Jazz LADO. Utemeljio je Folklorni centar LADO, buduću folklornu akademiju.
Tijekom Ivančanova umjetničkog rukovođenja LADO je za svoja plesna i glazbena umjetnička ostvarenja redovito dobivao vrhunske kritike i struke i publike, a osvojio je i najviše umjetničke nagrade, kao što su Orlando na Dubrovačkim ljetnim igrama i Ivan Lukačić na Varaždinskim baroknim večerima.
Kreativni doprinos i predani rad Ivana Ivančana ostaje trajna baština umjetničkih dostignuća Ansambla LADO.
Tijekom njegova umjetničkog vođenja Ansambla LADO na repertoar je postavljeno više od 40 koreografija i više od četiri stotine glazbenih brojeva svjetovnog i sakralnog karaktera raznih autora. Ivančan je pripremio stotine cjelovečernjih i manjih (plesnih, vokalno-instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih) programa za domaće i inozemne turneje, ljetne turneje i posebne prigode. Kreirao je tridesetak tematskih cjelovečernjih koncerata od kojih je jedan i „Hod kroz god“ kojeg će ove godine LADO reprizirati povodom desete godišnjice izvedbe, ali u novom produkcijskom ruhu za koje će se svojim ilustracijama pobrinuti umjetnik Zdenko Bašić.
(Laudato.hr.)

Raspored nastupa:
15.11. Delnice, Dom sportova, 19:30 sati
18.11. Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog, 19:30 sati
22.11. Zagreb, HNK, 19:15 sati
26.11. Varaždin, HNK, 19:30 sati