Travanjska terenska nastava učenika Hrvatske nastave iz Kotora i Tivta te dvoje učenika iz Bara (polaznici Male škole hrvatskoga jezika i kulture u Novome Vinodolskom, 2013. godine) protekla je u proširivanju znanja o prirodnoj i kulturnoj baštini Zadarske i Šibensko-kninske županije

Terenska nastava u Hrvatskoj protekla je u hipu i veselom raspoloženju. Od 7. do 10 travnja učenici Hrvatske nastave iz Kotora i Tivta te dvoje učenika iz Bara (polaznici Male škole hrvatskoga jezika i kulture u Novome Vinodolskom, 2013. godine) proširivali su znanja o prirodnoj i kulturnoj baštini Zadarske i Šibensko-kninske županije. Na putu su ih pratili nastavnice Ana Šarčević, Dijana Milošević i Dijana Francesković te neumorna dopredsjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Ljerka Sindik.
Na put se krenulo u četvrtak u ranim jutarnjim satima, te se u Šibenik stiglo na ručak. Sunce je lijepo pratilo šetnju do jednoga od najljepših trgova Republike Hrvatske gdje je zasjao UNESCO-ov biser, katedrala Svetoga Jakova. Dočekao ih je župnik don Krešimir Mateša. Posjet obližnjemu akvariju oduševio je sve.
U Zadru, smjestivši se u nedavno obnovljen Omladinski hostel na Boriku, prepustili su se ljepotama zajedničkoga druženja, pjesme, stolnoga nogometa i drugih igara. Drugi dan, Već u 9 sati, bili su u Domu Županije gdje ih je dočekao zadarski župan Stipe Zrilić s pročelnicima Marinom Dujmović Vuković i Ivanom Šimunićem. Zahvalivši na velikodušnoj pomoći u organizaciji naše terenske nastave, pozvali su domaćine u Kotor u lipnju na promociju knjige spisateljica Gubaš Štifanić i Akrap Sušac „Mic po mic“, koju su ilustrirali i učenici hrvatske nastave.
Nakon zajedničkoga fotografiranja, spustili su se do dviju instalacija arhitekta Nikole Bašića: „Pozdrav Suncu“ i „Morske orgulje“, odakle je otpočeo razgled grada : Sveti Donat, Forum, katedrala Svete Stošije, Kalelarga, Narodni muzej, Državni arhiv, Sveučilište u Zadru… Slijedio je posjet Osnovnoj školi „Stjepan Radić“ Bibinje. Nakon dobrodošlice ravnateljice bibinjske škole Mirka Sikirić, uslijedio je program kojim je škola predstavila svoj rad, ali i sustav osnovnoškolskoga obrazovanja u Hrvatskoj. Učenici Hrvatske nastave iz Kotora i Tivta svoj su rad predstavili prezentacijom, knjigom „Mic po mic“, a svoj zavičaj društvenom igrom posebno osmišljenom za svoje vršnjake iz ove škole, a kojoj su dali naziv „Bokeljski izazovi“.
Trećega dana terenske nastave kišovito jutro nije moglo poremetiti uživanje u gradu duge tradicije i slavne prošlosti, smještenoga na otočiću povezanime mostom – Ninu. Najmanja katedrala na svijetu i najvrjedniji sačuvani spomenik starohrvatskoga crkvenog graditeljstva, crkva Svetoga Križa ponudila im je zaklon. Učenje se nastavilo u Muzeju ninskih starina, a potom i u Muzeju soli.
Slijedio je posjet farmi magaraca. Tamo su degustirali magareće mlijeko, uz izlaganje domaćina o njegovoj ljekovitosti. Na ručku u restoranu pridružila im se profesorica s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zadru Vanda Babić.
Posjet studiju HRT-a i HRT Radija Zadar izazvao je buru oduševljenja, posebno onih učenika koji su vrlo aktivni u emisiji „Mladi Hrvati Boke“. Priča rukovoditelja Odjela Hrvatske radiotelevizije Centra u Zadru Edija Škovrlja slušana je s velikim zanimanjem.
Posljednji dan terenske nastave bio je predviđen za posjet Nacionalnome parku Krka. Vožnja brodićem do impresivnoga otočića Visovca. Razgovarali su s prijateljem kotorskoga biskupa mons. Ilije Janjića, fra Matom Gverićem i ovjekovječili susret zajedničkom fotografijom.
Valja još jednom istaknuti da su na svim mjestima koja su posjetili lijepo i srdačno dočekani. Zahvaljuju svima za pomoć u organizaciji i realizaciji ove terenske nastave.

Fotogalerija